Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лева

През 2020 г. здравната министърка, тогава председател на БФС, беше обвинена за внасяне на паника, тъй като в интервюта по БНР и БНТ съобщи за възможна липса на някои лекарства в условията на пандемия

417
Сербезова
Проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването

Здравният министър в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лева. На 28 юни в Софийския градски съд е внесен иск за неимуществени вреди от името на проф. Сербезова срещу прокуратурата, съобщи БНТ.

Здравният министър в оставка съди държавното обвинение заради съобщението, че е извършила престъпление от висока обществена опасност и е привлечена като обвиняема за това, че в национален ефир е изказала притеснения за липса на достатъчно лекарства в началото на COVID пандемията. Исковата молба е разпределена на съдебен състав.

Припомняме, през април 2020 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу Сербезова (тогава шеф на Българския фармацевтичен съюз) по повод нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които заявява, че има проблем със снабдяването с лекарства в страната в условията на пандемията от COVID-19.

„Във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение – А.Ст., председател на Българския фармацевтичен съюз, е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК“, обясниха тогава от прокуратурата. Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Заради „високата обществена опасност на деянието“, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо проф. Сербезова е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

От БФС сигнализираха Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA), организираха и протести. През юли същата година делото на проф. Асена Сербезова беше внесено в съда, а искът бе смекчен до административно наказание. Прокуратурата предложи тя да бъде освободена от наказателна отговорност и само да бъде глобена заради чистото ѝ съдебно минало. През март 2021 г. Софийският районен съд оправда председателката на БФС по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение.

СПОДЕЛИ