МЗ не може да накара болниците да ваксинират, не им плаща

От 1 юли, системата за онлайн регистрация за имунизация срещу COVID-19, достъпна на сайта www.his.bg, временно спира да функционира

457
МЗ

Болниците отказват да ваксинират без пари и тъй като правителството в оставка отмени всички COVID бонуси, МЗ не може да накара дори държавните лечебни заведения да отворят отново затворените преди месеци имунизационни пунктове. Официално болниците отказват да поставят ваксини с оправданието, че нямат персонал заради летните отпуски.

„От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта www.his.bg, временно спира да функционира. Това се налага заради декларираната от редица лечебни заведения невъзможност целодневно, при пълна работна седмица, да осигуряват достатъчно медицински персонал за поставянето на ваксини срещу COVID-19, с оглед сезона на отпуските“, съобщиха от здравното министерство.

От МЗ уточняват, че регистрираните към 01.07.2022 г. с дата и час за поставяне на ваксина чрез онлайн системата следва да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар или към съответната регионална здравна инспекция за насрочване на нови дата и час за ваксинация. В рамките на днешния ден регистриралите се в системата лица ще получат известие по телефон или електронна поща, с което ще бъдат уведомени за промяната.

Всеки, който желае да получи ваксина срещу COVID-19, освен при своя личен лекар или съответната регионална здравна инспекция, може да го направи във ваксинационните пунктове, посочени в сайта plusmen.bg, допълват от здравното ведомство.

От МЗ припомнят също, че ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето и призовават възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен и които са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2, да се имунизират възможно най-рано.

 

СПОДЕЛИ