Бивша шефка на СЗОК с обвинение за принуда

Биляна Стоянова толерирала определени болници, твърдят от прокуратурата

400
СЗОК

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски районен съд срещу Биляна Стоянова за това, че като директор на СЗОК е принудила трима служители против волята им да отразят документи с невярно съдържание. Обвинението на Стоянова е за извършени три престъпления, за които, ако вината й бъде доказана може да получи до шест години затвор за всяко, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Според събраните по делото доказателства между 15 май 2016 г. и 7 юни 2017 г. като директор на СЗОК Биляна Стоянова е принудила трима служители на касата против волята им да отразят неверни обстоятелства в документи във връзка с проверки на три различни столични болници. Става въпрос за частните „Софиямед“ и „Сердика“, както и държавната СБР-Банкя.

В първото лечебно заведение е бил завишен или отнет броят на точките на определени индикатори и по този начин е завишен броят на легловата база. Във второто лечебно заведение е намален броят на надвишените хоспитализации, като по този начин е вменено да се възстановят на Здравната каса сумите, получени само на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за десет такива. В третото лечебно заведение е съставен документ с невярно съдържание, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени условията и редът за оказване на болнична помощ.

„Чрез съставянето на протоколи с невярно съдържание относно установеното от контролните органи при тези проверки, обвиняемата не е дала възможност да се отрази действителното положение в столичните болници“, отбелязват от прокуратурата.

Разследването по делото е проведено от Следствен отдел – СГП. В хода му са събрани доказателства в подкрепа на обвинението, като са разпитани свидетели, извършен е медицински одит на документи, счетоводна експертиза и др. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СРС.

СПОДЕЛИ