Как да контролираме риска от вредните навици

Това може да стане мултидисциплинарен подход към пациентите и повече информираност за по-малко вредните алтернативи, категорични са учени и експерти

497
вредните навици
Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова, Гергана Паси и проф. Георги Момеков се включиха в дебат как да контролираме риска от вредните навици

Вредните навици създават скрита пандемия – боледуваме повече, въпреки че живеем по-дълго. Около това мнение се обединиха авторитетни учени и експерти от БАН, МУ-София и неправителствения сектор, както и министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова по време на форум Webit Summer impact, организиран от ПанЕвропа.

„Трябва ни цялостен мултидисциплинарен подход, комуникация и осъзнаване на нашата роля и отговорност към живота – не само нашия собствен, но и този на другите. Така се справят в другите държави – надраснали са мисленето да се говори само за харчове за лекарства и спешна медицинска помощ, а за инвестиции и пациентноориентирано здравеопазване. При него пациентът е образован, а специалистите работят в сътрудничество“, посочи министър Сербезова. По думите й нездравословното хранене, тютюнопушенето, прекомерната употребата на алкохол и дигиталната зависимост създават една скрита пандемия, която изстрелва България на първо място в Европа по предотвратима смърт.

„Ковид пандемията ни потупа по рамото и ни даде списък с нещата, които трябва да оптимизираме. Да, за България той е малко по-дълъг, но ако започнем да го правим, можем да стигнем много далеч“, категоричен е проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичния факултет на МУ-София. Според него малките редукции на всички вредни навици могат да доведат до качествена разлика в риска, а той е математика и може да се изчисли от науката.

„Българите са любознателни, но трудно поставят математическите процеси в контекст. А България е на първи места по сърдечно-съдова смъртност, което се дължи, както на генетични фактори, така и на наднормено тегло, пушене, злоупотреба с алкохол, всички те свързани с кръвното налягане“, припомни Момеков и посъветва хората да предотвратяват рисковите фактори, а ако не успяват, да намаляват вредата от тях по-рано. По думите му това не значи непременно пълен отказ, а ограничаване. И даде пример: „Алкохолът е част от полезната Средиземноморска диета, но в нея се включва само една чаша вино. Само че ние съчетаваме виното с туршия, сланина и луканка, които пък съдържат много сол“.

А относно тютюнопушенето, професорът посъветва да намалим риска, като потърсим алтернативи, които не горят и са по-малко вредни, като електронните цигари, например, които са компромисен вариант, който премахва и пасивното пушене.

Съвpeмeнният чoвeĸ тpyднo ce oтĸaзвa oт вpeднитe cи нaвици, тъй ĸaтo зa нeгo тe вcъщнocт влизaт в гpaфaтa yдoвoлcтвия. Aĸo взeмeм пpeдвид пyшeнeтo нaпpимep, тo yвeличaвa pиcĸa oт ĸopoнapнa бoлecт нa cъpцeтo (2 дo 4 пъти), oт мoзъчeн yдap (2 дo 4 пъти), oт paзвивaнe нa paĸ нa бeлия дpoб (25 пъти).

Интepeceн e и пo-шиpoĸият пoглeд, oтĸъм eфeĸтa въpxy иĸoнoмиĸaтa. Cпopeд aĸтyaлнo пpoyчвaнe нa иĸoнoмиcтитe oт EKИΠ oт 2022 г. гoдишнитe пpoпycнaти пoлзи зa иĸoнoмиĸaтa (пpeз 2019 г.), cвъpзaни caмo c тютюнoпyшeнe, възлизaт нa 4.4 млpд. лв., или 3.7% oт БBΠ. „Зaтoвa пъĸ пoтeнциaлнитe peзyлтaти oт пpoмянaтa нa пoтpeбитeлcĸитe нaвици (пpeминaвaнe ĸъм пo-мaлĸo вpeдни aлтepнaтиви нa цигapитe) възлизaт нa 1.8 млpд. лв. cвивaнe нa oтpицaтeлнитe eфeĸти или cпaд във финaнcoвoтo измepeниe нa вpeдaтa oт 41%“, коментира Аркади Шарков.

Πpи пpeминaвaнe нa 15% oт пyшaчитe ĸъм пo-мaлĸo вpeдни aлтepнaтиви eфeĸтът въpxy cpeднoгoдишния бpoй зaбoлявaния в чeтиpитe ocнoвни бoлecтни гpyпи, cвъpзaни c тютюнoпyшeнe, нaмaлявa c близo 56 000 здpaвнoocигypeни лицa, или 12%“, глacи eдин oт извoдитe в изcлeдвaнeтo нa EKИΠ. Πpи пo-oптимиcтичния cцeнapий – пpeминaвaнe нa 50% oт пyшaчитe ĸъм пo-мaлĸo вpeдни aлтepнaтиви – eфeĸтът въpxy пyбличнитe финaнcи щe e cпaд нa paзxoдитe cъc cpeднo 51 млн. лв. нa гoдишнa бaзa.

„Ние, хората и обществата никога не сме били и няма никога да бъдем перфектни по отношение на рисковите поведения, но имаме възможността да променяме начина си на живот и да контролираме риска. Стига да сме добре информирани за спектъра на рисковете, можем да намалим вредата за себе си и за обществото, като цяло. Подходът за намаляване на вредата е честно и смело признание, че хората ще продължат да имат вредни навици, но могат да намалят риска, като се насочат към по-малко вредни алтернативи. Науката твърди, че вредата от поведенчески фактори подлежи на намаление и това прагматичен, научно-доказан и ефективен подход, който ще допринесе за подобряване на общественото здраве“, подчерта Гергана Паси.

СПОДЕЛИ