Проф. Поромански: Такъв шамар забиха на „Пирогов“ и болниците, които поеха COVID

Шефове на клиники с отворено писмо до премиера в оставка Кирил Петков в защита на уволнения си директор

378
Поромански
Проф. Иван Поромански, снимка: БТА

От няколко месеца се правят волни съчинения по отношение на дълговете и просрочията на „Пирогов“, заяви пред бтв уволненият вчера от здравния министър Асена Сербезова директор на спешната болница проф. Иван Поромански. Той обясни, че на 31 юли 2021 г. към кредитни институции дълговете на „Пирогов“ са 26,3 млн. лева., а към 1 юни 2022 г. са 24,7 млн. лв. Задълженията към доставчиците са 20,2 млн. лева в средата на миналата година, а към 31 юли 2022 г. са 22,5 млн. лв. „Като направим простата сметка, излиза, че за 10 месеца болницата е задлъжняла само с още 2 млн. лева“, изчисли проф. Поромански. Той обаче уточни, че ежемесечното погасяване на кредитите е 340 000 лв., независимо дали има коронавирус или дали болницата има затруднения, защото веднага ще запорират сметките. „За 10 месеца сме платили 3 400 000 лв.“, добави вече бившият шеф на „Пирогов“.

Професорът показа и разходите за ток – 940 000 лв., които болницата е надплатила. „Това е още един милион и така става 4 400 000 лв. И тук аз не вкарвам инфлацията, не броя COVID-19, когато разходите на болницата са се увеличили почти двойно“, изтъкна той. По думите му за 2022 г. лимитът е бил намален въпреки инфлацията. Намаленият лимит означава, че ако се заработи над него, никой няма да го плати, обясни той. „Такъв шамар забиха на „Пирогов“ и големите болници, които поеха COVID-19, че просто не мога да разбера защо. Най-много легла – 280, имаше в „Пирогов“, от които 80 болни бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо допълнително, миналата година сме получили от държавата 10 млн. лева заради пандемията. „С две думи 10 милиона лева по-малко, дадени от държавата в сравнение с миналата година, а ние сме успели да се справим като сме увеличили дълговете само с 2 милиона лева. Това е лошото управление“, коментира проф. Поромански.

Той обаче чак сега се сети да признае, че управляващите са „ударили лошо“ именно най-големите болници, които изнесоха цялата тежест на пандемията. Припомняме, единственият, който публично се осмели да алармира за проблема беше д-р Петър Москов, бивш здравен министър.

Проф. Поромански призна, че се е опитал да стопира вписването в търговския регистър на назначения от министър Сербезова прокурист в „Пирогов“, като дори намекна, че той е в конфликт на интереси и има фирми с дългове.

Междувременно началници на клиники и отделения в спешния институт, без да става ясно колко и кои, изпратиха писмо до премиера в оставка Кирил Петков, в което напомнят, че проф. Поромански е поел спешната болница в момент на тежък финансов недоимък и когато много от специалистите в нея са напуснали. Те добавят, че изборът на професора е бил логичен – там е в продължение на 34 г., спечелил е уважението на колегите си и се е справил със задачата да мотивира останалите в лечебното заведение.

Медиците настояват Кирил Петков да упражни натиск върху министър Сербезова, за да преразгледа решението си. Иначе заплашват с протест. Медиците настояват и за отговор на въпроса защо е отстранен проф. Поромански, веднага след като установява, че назначеният от проф. Сербезова прокурист на болницата е регистриран при нарушение на процедурата от страна на МЗ, освен това е в конфликт на интереси, за което министерството е било наясно. Другият им въпрос е защо на мястото на проф. Порамански е назначен човек без никакъв опит в управлението на лечебното заведение, но с опит и дългогодишен стаж във фармацевтиката.

Припомняме, че досега пироговци винаги са протестирали в защита на отстранените си директори, но никой от тях не е бил върнат на поста. Акциите в защита на проф. Асен Балтов например бяха далеч по-шумни, но не доведоха до успех. Проф. Поромански ще остане в историята като един от най-кратко управлявалите „Пирогово“ – по-малко от година. „Като поемах поста, знаех колко е проветрив“, коментира той.

СПОДЕЛИ