Чака ни лятна вълна на Омикрон

У нас ваксинационната кампания умря, а за втори бустер никой не говори, посочи д-р Аспарух Илиев

178
лятна вълна
Д-р Аспарух Илиев

Всички в Европа се подготвят за лятна вълна на варианта Омикрон. Добре е да сме готови и в България, предупреди д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария и експерт по безопасност на ваксините. Той посочи, че в Германия вече е започнала подготовката на болници и активното  поставяне на ваксини и на бустери. Целта е да не се повтори изненадата и липсата на готовност от миналата година.

По думите на д-р Илиев „засега МЗ в България и главният държавен здравен инспектор продължават да мълчат за разрешение за втори бустер, а ваксинационната кампания умря“. Припомняме, преди дни от здравното ведомство съобщиха, че са изискали становище за четвърта доза от експертния съвет по имунопрофилактика.

„Знам, че в момента грижите са други, но аз втория си бустер го имам, тревогата ми е основно за живота на хората над 65 години, медицинския персонал и хронично-болните от рисковите групи, които най-вече имат нужда от разрешение за втори бустер. Той доказано намалява риска най-вече за тях, но е добре всеки, който желае, да си постави. Неваксинираните хора, били те преболедували или не, са също изложени на повишен риск (особено преболедувалите отдавна)“, написа д-р Аспарух Илиев в профила си във фейсбук. Според него, въпреки политическата криза, професионалните задачи на ресорните министерства не бива да затихват.

Пред БНР той посочи, че проблемът с новите подварианти на Омикрон е не самият имунитет, който все пак спрямо оригиналния вариант остава сравнително висок след преболедуване или ваксинация. „Проблем е това изместване на мутациите, което хваща периферията на имунитета“, уточни д-р Илиев и подчерта, че четвъртата доза е особено препоръчителна за рисковите групи пациенти.

„Не съм особено позитивно настроена за това лято“, предупреди пред БНТ и епидемиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ д-р Христиана Бацелова. По думите й има ръст на случаите в Европа, което означава, че до месец и у нас ще има повече заразени. „Освен това има данни, че подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 засягат белия дроб и могат да предизвикат тежко преболедуване“, алрамира д-р Бацелова.

СПОДЕЛИ