Половината от държавните болници трупат загуби

Критично е финансовото състояние на "Пирогов", "Александровска" и "Св. Георги", призна зам.-здравният министър д-р Петър Грибнев, но даде за пример "Св. Анна"

249
болници
Д-р Петър Грибнев, заместник министър на здравеопазването

„Финансовото състояние на лечебните заведения като цяло е стабилно, като от 62-те държавни болници, които Министерството на здравеопазването следи и има участие в тях, около 54% не генерират загуби“, заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев. По думите му критичните болници са „Пирогов“, „Александровска“, „Свети Георги“ в Пловдив и болницата за хематологични заболявания в София, но те лекуват и най-тежките пациенти.

Той даде пример с болниците в Самоков и в Гоце Делчев и уточни, че те са общински, но се държат добре финансово и се развиват. „Болницата в Чирпан обаче не успява да се развие. Тези, които се държат добре финансово, ще продължат да съществуват, но тези, които не се държат стабилно финансово, сме предприели мерки да предоставят адекватни и детайлни бизнес планове“, каза зам.-здравният министър.

„Защо Окръжна болница успява да се държи финансово, защо други общински болници успяват да се държат добре финансово? Когато една болница има достатъчно пациенти, би трябвало да получава достатъчно средства за нейното финансиране“, коментира още д-р Грибнев.

Той подчерта, че се осъществява контрол относно фалшивите хоспитализации и където е необходимо се изпращат проверки. По думите му за една седмица са издадени 1,4 млн. електронни направления в системата. „Министерство на здравеопазването постоянно осъществява контрол, когато се налага. Когато системата стане видима за всички след въвеждането на електронното направление, ще можем да кажем къде и в кои болници има голямо натоварване. Електронното здравеопазване върви – въведохме електронното направление, а през август предстои да въведем електронната хоспитализация“, добави зам.-министърът.

 

СПОДЕЛИ