Българките четвърти в ЕС по продължителност на живота в добро здраве

По този показател мъжете у нас са едва на 12-о място, показват данни на Евростат

207
продължителност на живота

Българките са четвърти в ЕС по продължителност на живота в добро здраве, показват данни на Евростат, публикувани вчера. Дамите у нас се радват на живот без болести 67,8 години, докато средните показатели за ЕС са 64,5 години. Първите три места по продължителност на живота в добро здраве при жените заемат Швеция със средно 72,7 г., Малта със 70,7 г. и Италия с 68,7 г. Най-кратко без болест пък живеят дамите в Латвия – едва 54,3 години, във Финландия – 55,9 г. и Словакия – 57,1 г.

При мъжете страната ни е чак на 12-о място, тъй като годините им в добро здраве са 63,6. И тук на първите три места са Швеция, Малта и Италия, на последно Латвия, а средната продължителност на живота без болест в ЕС при силния пол е 63,5 г.

Очакваната продължителност на живота пък е 83,2 години за жените и 77,5 години за мъжете. Годините на живот в добро здраве представляват съответно 78% и 82% от общата продължителност на живота за дамите и господата. И въпреки че преживяваме повече години в добро здраве спрямо средното за ЕС, по очаквана средна продължителност на живота сме на последно място в Европа. През 2020 г. с най-висока продължителност на живота са норвежците – 83,3 години, исландиците – 83,1 г. и ирландците – 82,8 г., докато българите са на опашката – 73,6 години.

Припомняме, преди по-малко от месец Институтът за пазарна икономика представи проучване, според което когато е в добро здраве, българинът живее дълго, но при влошаване на здравето преживяемостта е много ниска, т.е. при необходимост от здравна помощ – активно лечение или дългосрочни грижи, здравната система не помага за удължаване на живота.

СПОДЕЛИ