Агресията е основната причина за дефицита на кадри в Спешна помощ

Лекари поискаха паник бутони, жива охрана и бързо производство за побойниците, след поредното нападение над медици

204
Спешна помощ

Има сериозен кадрови дефицит в Спешна помощ и агресията е една от основните причини за това, заяви по bTV д-р Десислава Кателиева, главен координатор на Експертния съвет по спешна медицина към Министерството на здравеопазването.

Коментарът ѝ е по повод нападението във филиала на Спешна помощ в Самоков, където в събота 53-годишен мъж бе докаран в тежко състояние. Близките му са настояли той да бъде изпратен в София, но лекарите са преценили, че състоянието му не позволява това. Последвала реанимация, но без успех. Лекар е нападнат, а близките щурмуват спешното. В резултат на инцидента д-р Ал Хакак е в болничен, а една медсестра и две от фелдшерките във филиала са подали молби за напускане. Двамата синове на починалия пък са с по две повдигнати обвинения.

По думите на д-р Кателиева много нейни колеги са напуснали, а младите лекари не искат да останат в Спешна помощ именно заради кадровия дефицит и това, че се налага да се дават извънредни дежурства. „Колегите ми са много уморени и тази агресия е последната капка, която им трябва, за да сменят системата и да отидат да работят на по-спокойно място, където да бъдат защитени“, добави тя.

Лекарката също е била нападната през 2020 г. Получава удар с юмрук в главата, а побойникът е наказан с глоба от 795 лв. и две денонощия в ареста. „Той искаше да влезе в спешното отделение, за да види баща си, който дори още не беше пристигнал. Опитах се да обясня, че човекът пътува“, разказа д-р Кателиева. Според нея колкото и големи да са наказанията, те няма да спрат хората да постъпват по този начин. „Може би трябва да има жива охрана във филиалите на Спешна помощ. Те обаче не трябва да са пенсионери, а млади и силни мъже, които да респектират и да не допускат подобни действия“, смята д-р Десислава Кателиева.

По думите на д-р Ивалина Трендафилова, отговорник на филиала в Самоков, докато няма промяна в нормативните документи и в законите, случаите на агресия няма да спрат. „Не може да няма ясно дефинирани права и задължения на пациентите. Не може този закон за нападение над медицинските лица да не е работещ“, възмути се тя. Д-р Трендафилова настоя за паник бутони, охрана и бързо производство за осъждане на виновните.

 

СПОДЕЛИ