Фалстарт на е-направленията: Програма прати всички пациенти на гинеколог

Ние с нищо не сме облекчени, пациентите с нищо не са облекчени, бюрокрацията си е точно същата, коментира личният лекар д-р Николай Христов

423
е-направленията

Е-направленията вече са част от функционалностите на Националната здравна информационна система и джипитата вече могат да издават само електронни талони. „Вчера трябваше да се случи една от поредните и голяма стъпка в електронизацията на здравеопазването. Случи се по начин, описан в старата руска поговорка – искахме да стане по-добре, а стана както обикновено. Системата проработи трудно или въобще не проработи, не беше тествана, имаше много грешки, като цяло бяхме блокирани“, коментира пред БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

Той разказа и за комичен случай – една от програмите, по която работят част от личните лекари, изпращала всички пациенти на гинеколог, независимо какви оплаквания имат. „Имаш проблем с простатата – на гинеколог, кракът ти е счупен – на гинеколог“, ироничен беше д-р Христов. Той допълни, че „подобен род панаири е имало винаги при електронизация, но призна, че за няколко дни нещата се наместват.

По думите му обаче проблемът е по-голям. „Нито една от целите на електронното здравеопазване не беше постигната. Ние с нищо не сме облекчени, пациентите с нищо не са облекчени. Бюрокрацията си е точно същата. Ние пишем и печатаме точно същото, както преди, с това допълнение, че го и обработваме електронно“, обясни джипито. Той пресметна, че за всяка консултация му трябва по още минута допълнително време за електронна обработка. „Хартията си остава. Печатаме амбулаторни листи, печатаме направления, макар и в малко по-друг вид, съхраняваме хартията в папки, в кашони“ добави общопрактикуващият лекар.

Според д-р Николай Христов съсловието е възрастно, болно и изтормозено и прогнозира, че много негови колеги намират момента за много подходящ да приключат работата си със здравната каса. „На тяхно място няма да дойдат други“, категоричен е той.

На този фон от „Информационно обслужване“ се похвалиха с рекорден брой отчетени е-прегледа вчера – 80 000, при средно до този момент по 15 000 на ден. Това се дължало на включването в системата на възможността за издаване на електронни направления за преглед при специалист, високоспециализирани изследвания и хоспитализация.

СПОДЕЛИ