МЗ не одобри кредита, поискан от „Александровска“

Проверяваме лечебните заведения, които твърдят, че не могат да вдигнат заплатите на медиците, както е заложено в НРД, обяви проф. Асена Сербезова

243

Исканият от УМБАЛ „Александровска“ кредит не е одобрен, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен контрол. Депутатът от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов зададе въпрос за преструктурирането на клиники в лечебното заведение, за финансовото състояние и алармира за реваншизъм. „Процесите, започнали през август миналата година, създават усещане за безнаказаност и за разчистване на сметки в самата болница“, уточни д-р Христов.

„Искаме да видим не механичното компенсиране на натрупаните през годините загуби, като според директора д-р Атанас Атанасов дълговете в момента са в размер на 35 млн. лева, а структурни промени и внимателен анализ къде се дублират функции“, отговори проф. Сербезова. По думите й трябва да се изяснят и отношенията с Медицинския университет и той да се включи по-активно в заплащането на персонала.

Д-р Ивайло Христов обаче предупреди, че още около 30 лечебни заведения, сред които областни болници, „Пирогов“ и др., също в много тежко финансово състояние, а „Александровска“ на практика е декапитализирана.

На друг въпрос на д-р Христов проф. Сербезова заяви, че МЗ проверява лечебните заведения, които твърдят, че не могат да си позволят да вдигнат брутните възнаграждения на медиците. По думите й според данните, които получават, голяма част от болниците, които са срещу текстовете в НРД, гарантиращи увеличението на заплатите на медицинския персонал, имат ресурс за това.

Инспекторатът на здравното ведомство пък ще прави проверка на назначения нов зам.-директор на РЗИ-Пловдив д-р Мариана Наумова-Щърбова. Сигнал за нередност при това назначение бе подаден от депутата от ГЕРБ доц. Стефан Шилев, според когото д-р Наумова-Щърбова е заела позицията след изрично нареждане от главния секретар на МЗ Георги Липчев.

„На 14 март 2022 г. в 10.00 ч. сутринта в РЗИ-Пловдив от София идва главният секретар на МЗ г-н Георги Липчев, влиза в кабинета на директора и заповядва да бъде уволнен зам.-директорът д-р Аргир Аргиров. Доколкото знам, той няма право да се бърка, тъй като това е в правомощията на самия директор и звучи като злоупотреба със служебно положение и натиск от главния секретар на вашето министерство върху директора. На мястото на д-р Аргиров е назначена д-р Мариана Щърбова, близка приятелка на майката на същия главен секретар. Което означава не просто злоупотреба със служебно положение, но и с користни цели“, обясни доц. Шилев. Той посочи още, че д-р Наумова-Щърбова е в пенсионна възраст, а само половин година по-рано тогавашната директорка на РЗИ е освободена от поста си тъкмо заради навършване на пенсионна възраст.

„Приемам твърденията, които изнесохте, като сигнал, и ще разпоредя проверка на Инспектората на МЗ“, отвърна министър Сербезова, а по отношение на твърдения за користна цел посъветва доц. Шилев да сезира КПКОНПИ.

СПОДЕЛИ