Затварят още два ваксинационни пункта в София

Имунизацията срещу COVID остава задължение на джипитата, които обаче няма да получават пари за тази дейност

293
София

Два ваксинационни пункта спират работа в София поради липса на всякакъв интерес. От днес центърът в УМБАЛ „Св. Анна“- София преустановява дейността си, съобщиха от лечебното заведение. Припомняме, там беше поставена и първата у нас ваксина срещу COVID-19, а центърът се превърна в един от основните за столицата и областта. Желаещите да се ваксинират могат да го направят при общопрактикуващия си лекар, посъветваха от „Св. Анна“.

От понеделник затваря врати и ваксинационният център в Алекснадровска болница, като причина е липса на желаещи да се имунизират. Още на 1 май пък преустанови работа и пунктът във ВМА, където бяха поставени най-много ваксини за изминалата година и половина.

Така в столицата остава да работи само центърът в „Пирогов“, но не е ясно докога. Това практически е признание, че приоритет №1 на премиера Кирил Петков се провали с гръм и трясък. Вчера пък от МЗ официално поискаха от ЕК по-малко количества ваксини.

Джипита пък алармираха, че макар имунизацията да остава тяхно задължение, преди дни са били уведомени от НЗОК, че със задна дата от 1 април им спира плащането от 10 лева за поставена инжекция. Припомняме, България продължава да е на последно място по ваксинално покритие – 30 % от населението е с две дози, а 11 на сто имат и бустер.

СПОДЕЛИ