МЗ иска от ЕК по-малко ваксини

Страната ни разчита на широко портфолио от препарати, но в разумни количества, отбелязват от ведомството, настоявавйки за промяна на договора с Pfizer

137
ваксини

По-малко ваксини срещу COVID-19, от определената на България квота, поиска Министерството на здравеопазването в писмо до Европейската комисия. От МЗ изтъкват, че „държавите следва да имат възможността да закупуват количества, които реално са им необходими“, тъй като практиката до момента е доказала, че залагането на количества, които в пъти надвишават потребностите на страната не работи.

От ведомството цитират сключения между ЕК и Pfizer/BioNTech договор за закупуване на ваксини за периода 2022-2023 г. Съгласно него до края на 2022 г. у нас трябва да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 г. – над 7 млн. дози. „Ето защо България разчита на открит диалог с ЕК и производителите на пандемични ваксини за договаряне на количества, съобразени с потребностите на държавите членки на ЕС и на страната ни в частност. Необходимо е разбиране както от страна на компанията, така и от страна на ЕК по отношение гъвкавостта, която следва да имат договорите за ваксини“, пишат от МЗ.

С писмото си до ЕК Министерството на здравеопазването на България представя и своите предложения за промяна на сключения от ЕК с производителя Pfizer/BioNTech договор, както и уточнява, че страната ни разчита на широко портфолио от препарати срещу COVID-19. Писмото е изпратено в момент, когато няколко други държави членки, включително Полша, поставиха пред Европейската комисия въпроса за промяна в посочения договор. Основната причина е, че държавите членки се задължават да закупят количества ваксини, които не са им необходими. Които пък после даряват, препродават или бракуват.

„Същевременно, осигуряването на здравни услуги за гражданите, пристигащи от Украйна, изисква допълнителен финансов ресурс, какъвто би могло да бъде освободен чрез намаляване на количествата, заложени в договора на ЕК с Pfizer/BioNTech, съобразено с реалните потребности на държавите членки“, отбелязват от здравното ни ведомство.

Припомняме, у нас към момента едва 30% от населението е ваксинирано, а само 11 % от българите имат поставени и бустерни дози.

СПОДЕЛИ