40 % ръст на жалбите от медицинската помощ

Почти половината от оплакванията на пациентите са за липса на достъп до диагностика и лечение на COVID, не са малко и недоволните от обслужването в болниците

155
жалбите

Само за година жалбите от медицинската помощ и здравните услуги у нас са се увеличили с 40%, се казва в доклада на омбудстмана за 2021 г., входиран за разглеждане в Народното събрание.

1213 пациенти са се оплакали през миналата година на омбудсмана, като почти половината от жалбите или 553 са за липса на достъп до диагностика и лечение на COVID. За сравнение през 2020 г. здравните жалби са били 870, а през 2019 г. – 666.

90 от оплакванията са свързани с лошо качество на медицинските услуги, особено в болниците. В доклада на омбудстмана се уточнява, че става въпрос за грубо отношение, забавено лечение, липса на заинтересованост от страна на персонала, настъпване на увреждания или смърт на пациента. Хората споделят още и за липсата на информация за състоянието на техните близки, отказ на джипитата да издават направления, закъснение на линейките, липса на лекарства в труднодостъпните райони, лоши битови условия в лечебните заведения. Масово пациентите споделят и за липса на палиативни грижи и ограничен достъп до рехабилитация.

Други 179 жалби касаят медицинската експертиза, като тук основният проблем за хората е намаляването на процента им на инвалидност след промените в наредбата за ТЕЛК и НЕЛК.

В доклада си до депутатите обмудсманът предлага и някои решения на проблемите: смяна на модела на финансирането на болниците, като заплащането се обвърже с качество; осигуряване на повече средства за предоставено комплексно лечение; повишаване на контрола в системата и намаляване на доплащането от страна на пациентите.

СПОДЕЛИ