Нови техники за операция на хернии представиха на живо хирурзи от ВМА

Има над 220 описани методики за лечение на ингвинални хернии и нито една не дава задоволителен резултат, затова търсенето продължава с навлизането на най-новите технологии, заяви ген. Венцислав Мутафчийски

1140
ВМА
Снимки: ВМА

Над 150 участници – млади лекари и специализанти, се включиха в първото издание на Sofia Hernia Days, организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА). Форумът се проведе успешно след двугодишно отлагане заради пандемията от COVID-19., а над 150 медици наблюдаваха на живо операциите на колегите си.

ВМА
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

„В исторически аспект има над 220 описани методики за лечение на хернии и то само за ингвинални хернии. Нито една методика не дава задоволителен резултат и търсенето продължава и до днес с навлизане на най-новите технологии“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Бурни дебати предизвикаха дискусиите „Лице в лице”, както и наблюдаваните на живо оперативни интервенции, в рамките на които бяха демонстрирани иновативни подходи за лечение на ингвинални и вентрални хернии.

ВМА
Дори виртуоз като проф. Никола Владов наблюдава операциите на колегите си

Идеята на организаторите е Sofia Hernia Days да се превърне в регулярно събитие, тъй като херниологията предлага още много интересни теми за дискусия, като поведение при спешни хернии, комплексни вентрални хернии, които са най-голямото предизвикателство пред хирурзите, рецидивни вентрални хернии, нетипични хернии и други.

 

СПОДЕЛИ