БЛС купува сграда за Дом на лекаря

Учредиха младежка секция към Столична лекарска колегия

173
БЛС

121 години след основаването на Български лекарски съюз (БЛС) медиците най-накрая ще имат свой дом. 74-тият Събор на съсловната организация реши да инвестира и даде мандат на Управителния съвет за започване на преговори за закупуване на сграда на лекарите в столицата.

Всички подробности и параметри от предстоящите преговори са в процес на уточняване. „Закупуването на сграда от БЛС не е обвързано по никакъв начин с парцела в двора на Медицинска академия, който е собственост на съсловната организация и на който към този момент няма възможност да бъде построена сграда, заради съдебен спор“, уточняват от съюза.

БЛС е второто учредено в световен мащаб сдружение на медици с над 32 000 члена към този момент, които за първи път, след повече от век, ще имат свой собствен дом.

Над 130 млади лекари пък участваха в учредителното събрание на Младежка секция към Столичната лекарска колегия, провело се на 10 май 2022 г. На събитието присъстваха председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и зам.-председателят д-р Николай Брънзалов, както и цялото ръководство на СЛК.

БЛС
За първи път към СЛК ще има младежка секция

„Изключително горд съм, че за първи път ще има такава секция от създаването на БЛС. Това е идея, която се роди между членовете на управителния съвет на Столичната колегия и млади лекари в София“, заяви шефът на медиците в столицата д-р Асен Меджидиев.

Столичната лекарска колегия наброява над 10 400 лекари или близо една трета от докторите в България, като над 2500 от тях са под 40-годишна възраст. Това по думите на д-р Меджидиев прави формирането на подобна организация изключително належащо. „Идеята е младите лекари да се включат активно в управлението и работата на БЛС – с техните идеи и мотивация. Имат нашата подкрепа, моторът от идеи и цели са те. А целта на всеки млад лекар е да се обучава, да се квалифицира и да достига нови нива на компетентност – за целта е необходимо да имат качествени бази за обучение, екипи от лекари-специалисти, които да имат времето и възможността да ги квалифицират“, посочи още д-р Меджидиев.

Младите лекари избраха за свои ръководни органи – председател на секцията ще е д-р Диян Ганев, негов заместник – д-р Ивайло Богомилов, а секретар ще е д-р Христина Христова.

СПОДЕЛИ