Сестрите плашат с ефективна стачка

Обещаните заплати от 1500 лева не са факт и едва ли скоро ще бъдат, заяви Мая Илиева

402
сестрите
Мая Илиева

Синдикатът на българските медицински специалисти подготвя ефективна стачка на сестрите, съобщи пред БНР председателят на синдиката Мая Илиева. Датата, в която сестрите ще спрат работа, ще бъде уточнена допълнително, каза Илиева и подчерта: „Колкото и време да ни отнеме, ние трябва да стигнем до един ден и час, в който медицинските специалисти в България да спрат да работят, за да може тогава да бъдем чути. За съжаление потърпевши ще бъдат пак пациентите, но когато ние бяхме на улицата и викахме, че здравето не е стока, че обслужваме по 60 пациенти сами, че една сестра в провинцията сама обслужва две звена, тогава пациентите не ни разбраха. За това ние вече сме решени на крайни действия”.

Илиева отново подчерта, че ако не бъдат решени проблемите със заплащането и с условията на труд, професията на медицинската сестра у нас ще загине. По повод обещанията на управляващите за увеличение на заплатите на сестрите до 1500 лева минимално основно възнаграждение, Илиева коментира: „Тези заплати не са факт и едва ли скоро ще бъдат”.

Синдикатът на българските медицински специалисти настоява основните възнаграждения да са гарантирани от държавата и да са в размер на поне две минимални работни заплати. Другото основно искане е болниците да не са търговски дружества.

СПОДЕЛИ