Най-бедните може да не доплащат за лекарства

Агенцията по трансплантации ще бъде извадена от Медицинския надзор, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова

129
лекарства
Проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването

Най-бедните и хората с хронични заболявания да не доплащат за лекарства или да има таван на това доплащане, според годишния доход на пациента. Това ще предложи здравният министър проф. Асена Сербезова на широко политическо обсъждане като мерки намаляване на личните разходи за здраве на българските пациенти. Това стана ясно от думите на Сербезова пред депутатите от ресорната парламентарна комисията.

Сред причините за високото доплащане за лекарства у нас, което е много над средното за ЕС, здравният министър посочи липсата на генерично заместване. „Много често доплащането се дължи на практики на предписване, тъй като лекарите безспорно са авторитети в очите на пациентите и когато бъде предписан продукт по търговско наименование, пациентът не задава въпроси колко би доплатил, а това го установява в аптеката, където пък колегите, ако сменят лекарствения продукт, ще бъдат глобени“, обясни проф. Сербезова. Тя очерта и друг проблем – много ниското ниво на реимбурсация на някои групи медикаменти, например тези за сърдечно- съдовите заболявания. „Може да се обсъди нужно ли е да има такова ниво на реимбурсиране – 25%, тъй като тези продукти се изписват и отпускат на голям брой пациенти, и то за социално значими заболявания“, обясни проф. Сербезова.

Министърът обяви още пред депутатите, че най-вероятно трансплантациите ще бъдат извадени от Агенция „Медицински надзор“ и отново ще бъдат обособени в отделна структура. Въпросът за политиката относно трансплантациите повдигна депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„Това, което правим в момента с ИАМН, е да направят анализ кога реално сме били по-ефективни с тази дейност – преди или след формирането на тази агенция“, съобщи проф. Сербезова. „Ако искаме да го превърнем в приоритет, може би трябва да бъде изведено в отделна структура и може би на по-високо разпореждане“, уточни тя. Проф. Михайлов добави, че въпреки тази положителна промяна, големите въпроси за трансплантациите са свързани с финансирането.

Според здравния министър са необходими стимули за координаторите по донорство, както и широка обществена кампания за ползите от донорството. Припомняме, такава беше стартирала преди пандемията.

СПОДЕЛИ