Всяка трета медсестра е над 60 години

Навръх празника си професионалистите по здравни грижи поискаха стартово възнаграждение от три минимални заплати

127
медсестра

Всяка трета медсестра е над 60-годишна възраст, други 31 % от сестрите ще се пенсионират в следващите 10 години. Това обявиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на връх Международния ден на сестринството – 12 май.

По данни на Националния електронен професионален регистър на БАПЗГ през 2012 г. България е разполагала с 25 597 медицински сестри на средна възраст 48 години. През 2021 г. професията си са практикували 22 320 медицински сестри на средна възраст 53 години, като в момента броят на работещите сестри у нас е повече от два пъти по-малък от нуждите на родното здравеопазване. Сходни са проблемите и при акушерките – макар че са запазили своя брой в периода 2012 – 2021 г. (съответно 3713 и 3795 акушерки), средната им възраст се е увеличила с 2 години (47,06 г. на 49,09 години). Акушерките в България също са два пъти по-малко от нужното на здравната система, не достигат и фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.

„Нужни са спешни мерки за спасяване на съсловието“, отбелязват от БАПЗГ и напомнят исканията си, поставяни многократно пред управляващите: стартово възнаграждение в размер на три минимални работни разплати; подкрепа от страна на държавата и работодателите за осъществяване на продължаващо обучение и кариерно развитие; приемане и спазване на медицински стандарти по здравни грижи; по-добри възможности за самостоятелните сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ; привличане на повече млади хора към професиите от направление „Здравни грижи“.

„Ролята на медицинските сестри и останалите професионалисти по здравни грижи в лечебния процес е незаменима, но все още те са недооценени от обществото и политиците. В същото време дефицитът на тези кадри продължава застрашително да нараства“, алармират от БАПЗГ.

„Неизпълнените обещания, получени през годините, рискуват вярата ви в системата. Затова с настоящия екип на Министерството на здравеопазването и всички ангажирани в сектора правим всичко възможно да ги реализираме, като ви осигурим най-добрите условия за работа у нас. Стремим се посредством всички законови механизми да ви гарантираме достойни възнаграждения, които да ви носят удовлетворение всеки ден“, обърна се здравният министър проф. Асена Сербезова към медицинските сестри.

СПОДЕЛИ