НРД 2022: Повече пари за пациенти и лекари

Заложените приоритети са профилактиката, е-здравеопазването, детското и майчиното здраве и увеличаването на заплатите на медицинските специалисти, обявиха от НЗОК и БЛС

330
НРД

„През тази година ще се влеят 604 млн. лв. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за тях“, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова при подписването на анекса към НРД 2022 г. между Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз. По думите й промяната в здравеопазването вече е в ход.

Националният рамков договор предвижда ръст от над 30% на цените на дейностите в извънболничната помощ, които влизат в сила със задна дата от 1 януари 2022 г. Средно с 25% ще е увеличението от 1 май 2022 г. в болничната помощ. „Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от много години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока превенция и профилактика спрямо болничното лечение. Друг много важен акцент е електронното здравеопазване. С изработването на наредба на министъра на здравеопазването, която е към края на своето обществено обсъждане, ще се регулира начинът на попълване на данните в Националната здравно информационна система (НЗИС). Концепцията е ясна – поетапно до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към реално електронно пациентско досие“, обясни председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

По думите на министър Сербезова с анекса се поставя приоритет върху профилактиката и превенцията; електронното здравеопазване; детското и майчино здравеопазване; увеличаването на заплатите на медицинските специалисти и балансирането на неравенството в доходите; ефективността, прозрачността и контролът на медицинската дейност. „Фокусът трябва да бъде върху здравето и благоденствието на българските граждани. Разликата е, че тези средства трябва да се отпускат срещу конкретни резултати с ясна концепция и стратегия“, подчерта тя.

Заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посочи, че с новия рамков договор ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти. Както Скенер.нюз вече писа това обаче ще се случи от 1 август, като по-високите заплати не са гарантирани за всички. „От 1 май до началото на август лечебните заведения трябва да осигурят брутни заплати на персонала в размер на 2000 лв. на лекар, 1500 – на медицинска сестра, 910 лв. – на санитар. По този начин те ще могат да се възползват от договорените средно по 25% по-високи цени на дейностите. Ако след 1 август лечебните заведения не успеят да изпълнят изискванията за основни заплати по Колективния трудов договор, то тогава те отново ще работят с увеличени цени, но в размер на 15%“, уточни д-р Брънзалов.

„Много тежки бяха разговорите докато намерим правилния подход да бъдат насочени средствата там, където да бъде изпълнена политиката на държавата в определените области“, заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

На подписването присъства и председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев. „Видях истински преговорен процес, в който имаше партньорско начало без да има разделение на позиции на по-голям и по-малък партньор. Смятам, че качеството на създадения проект като Анекс към НРД отговаря на нуждите и на условията на българската здравна система. Ясно е, че предстоят промени, които се надявам да са за добро“, посочи той.

СПОДЕЛИ