По-високи заплати за медиците от 1 август, но пак не е гарантирано

По три различни цени за една клинична пътека ще плаща касата на болниците, според това дали изпълнят условието за минимални основни възнаграждения от 2000 лева за лекарите, 1500 лева за сестрите и 910 лева за санитарите, три ще са и цените за профилактичните прегледи при джипитата, предвижда НРД

859
заплатите

Обещаните по-високи заплати от 2000 лева за лекарите, 1500 лева за сестрите и 910 лева за санитарите трябва да бъдат факт от 1 август. Това е записано в анекса към НРД за медицинските дейности през тази година, който ще бъде подписан утре в МЗ от БЛС и НЗОК. Дотогава директорите на лечебни заведения трябва да постигнат тези нива, но не като основни възнаграждения, а като брутни заплати и допълнително материално стимулиране. Ако не изпълнят договорените заплати за лекарите и сестрите в КТД, касата няма да заплаща извършената дейност с 25-процентното увеличение на клиничните пътеки, което ще влезе в сила от 1 май, а само с 15 % отгоре. В НРД е записано още, че болниците, които не вдигнат заплатите, ще трябва да харчат поне 60 % от бюджетите си за възнаграждения.

Припомняме, болничните сдружения са против тези текстове в НРД и вероятно ще ги атакуват в съда, а синдикалисти и медици се опасяват по-високите заплати да не останат само на хартия и дори вече започнаха протести. 

Въвежда се също и правило за максимално съотношение между най-високата и най-ниската заплата в болниците, като то ще е 20 към 1. Ако това условие не бъде спазено за всеки месец до края на годината, НЗОК автоматично ще намали цените на пътеките на съответното лечебно заведение до стойността им до април тази година или с 25 % надолу. Припомняме, идеята за свиване на ножицата между различните категории персонал в болниците е на „Продължаваме промяната“ и е залегнала в коалиционното споразумение, макар че първоначално финансовият министър Асен Василев обяви съотношение 1:10.  

В анекса са записани и контролни механизми, за да не могат шефовете на лечебни заведения да си намерят вратички и да не вдигнат заплатите на персонала. Така например те ще са длъжни да изготвят вътрешни правила за определяне на възнагражденията, които до 1 август трябва да предоставят в РЗОК и ГИТ.

По три цени за профилактичен преглед ще плаща здравната каса и на джипитата за извършените от тях профилактични прегледи, като колкото повече пациенти са прегледали, толкова по-висока ще е сумата. Цените варират от 20 до 26 лева. Увеличава се и капитационното плащане за личните лекари и съответно за деца става 2,90 лева на месец, за пенсионери – 2,70 лева и за хората между 18 и 64 години – 1,75 лева. Отделно за всеки преглед джипитата ще получават от НЗОК по 18 лева, ако пациентът е с едно заболяване, 20 лева – ако е с две и 24 лева – с три и повече. От БЛС се похвалиха, че в първичната извънболнична помощ ръстът на цените е средно с 30% и уточниха, че влизат в сила със задна дата от 1 януари тази година.

Също със задна дата се вдигат парите и за специалистите в извънболничната помощ, като средното увеличение е с 31%. Например за първичен преглед на диспансеризиран болен НЗОК ще плаща по 34 лева, вместо досегашните 23 лева, а за вторични прегледи цените варират от 13 до 20 лева. Ако обаче в края на август анализът на бюджета на касата констатира превишение на средствата, заложени за ПИМП и СИМП, то цените за дейностите ще бъдат понижени с процента на преразхода, предвижда нарочен текст в НРД.

СПОДЕЛИ