Отменят всички мерки от 1 април, затварят COVID зоните

Задължителното носене на маска става "силно препоръчително", джипитата няма да дават направления за PCR тест

174
мерки

Всички противоепидемични мерки се отменят от 1 април, когато отпада извънредната обстановка, потвърдиха здравните власти на брифинг в МЗ днес. Така от петък вече няма да е задължително носенето на маска и спазването на дистанция, но ще е „силно препоръчително“, обясни министър проф. Асена Сербезова. Слага се край и на ограниченията за брой посетители в заведения, магазини и театри, учениците и студентите повече няма да учат онлайн, разрешават се свижданията в болниците и старческите домове.

Закриват се обаче COVID зоните в поликлиниките. „Спира се тяхното финансиране, а личните лекари няма да издават направления за безплатни PCR тестове, но ще насочват пациентите към пулмолог“, посочи Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на здравния министър. Това обаче е в противоречие с изявлението на шефа на ресорната комисия в НС доц. Антон Тонев, който увери, че джипитата ще дават направления PCR. Специалистите в извънболничната помощ ще имат право да изписват и безплатни лекарства, които досега заразените можеха да получат в COVID зоните. Припомняме, те бяха гордостта на служебния министър Стойчо Кацаров. „В момента имаме зони, през които минават по трима пациенти, затова няма смисъл от тях“, коментира още Пандов, но обеща личните лекари да продължат да получават по 10 лева за поставена ваксина срещу коронавирус.

„COVID-19 е тук, но ще трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка. От поведението на всички нас зависи как ще се справим“, заяви проф. Сербезова. Тя подчерта, че в следващия един месец ще се следи внимателно как отмяната на мерките ще повлияе на заболяемостта. Думите й бяха подкрепени и от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото тестване, носене на маска, спазване на дистнация и имунизиране са мерките, които няма „да ни върнат назад“. Кунчев съобщи, че към днешна дата България е сред 4-те страни, които са задържали дълго време най-ниски стойности на заболяемост в Европейския съюз. Другите три са Румъния, Унгария и Полша.

От 1 април достъп до страната ни ще има всяко лице от всяка точка на света, като отпадат цветовите зони на държавите, но граничният контрол продължава по отношение на изискването за сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

„Запазва се процедурата, по която МЗ осигурява лекарствата за болниците за COVID – Ремдесивир и моноклонални антитела, като това ще продължи докато СЗО не обяви край на пандемията“, обясни на въпрос на Скенер.нюз зам.-здравният министър Людмил Бакаливанов. Проф. Сербезова пък допълни, че дори и тогава може да се промени нормативната уредба, така че в лечебните заведения да не липсват тези медикаменти. По отношение на обещаната доставка на лекарството на Pfizer – Paxlovid, което е за домашно лечение, Бакаливанов съобщи, че в момента тече обществена поръчка, но процедурата все още е във фаза подаване на документи от страна на Pfizer.

„Медиците ще продължат да получават бонусите си за първа линия още три месеца“, увери здравният министър. „С нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален режим на работа и когато ще дадем възможност колегите да получават възнагражденията си на база на това каква работа са свършили“, допълни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му сега задачата е да се  подсигурят доходите на българските лекари, визирайки запазването на допълнителните 600 лева за докторите и 360-те лева за сестрите в болниците, осигурени от правителството на Борисов. „Може би другата седмица ще подпишем анекса към НРД със здравната каса, с който имаме обещанието клиничните пътеки да се увеличат средно с 25 % и така да поставим началото на стратегия за справяне с кадровата криза в сектора“, подчерта д-р Маджаров.

СПОДЕЛИ