ГЕРБ с нов сигнал срещу Стойчо Кацаров до прокуратурата и КПКОНПИ

Документите, с които опозицията разполага, показвали евентуално престъпление по служба и конфликт на интереси

479
ГЕРБ

ГЕРБ предават на специализирана прокуратура и КПКОНПИ нов сигнал срещу бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров за евентуално извършени престъпления по служба, закононарушения и конфликт на интереси. Това съобщи бившият министър на здравеопазването и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов на брифинг в парламента днес.

„Предаваме документи, от които се вижда, че в България „Център за защита правата в здравеопазване“ е регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г., като юридическо лице с нестопанска цел. ЦЗПЗ се ръководи от управителен съвет, председател на УС до 10 юни 2021 г., е бил Стойчо Кацаров. Един от основните проекти и дейности на този център е националната система за външна оценка за качеството на клиничните лаборатории. За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане. Договорите са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на Националния център. В тази връзка сме задали парламентарно питане до министъра на здравеопазването, копие от което прилагаме към настоящия сигнал“, обясни проф. Ангелов.

От ГЕРБ са отправили питане до министъра на здравеопазването по този казус. В отговора от ведомството заявяват, че УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ има сключен договор за външна оценка на качеството с ЦЗПЗ на стойност близо 2000 лв., като договорът продължава да е действащ и към датата, в която Кацаров е бил министър и към 23 февруари 2022 г. Договор с ЦЗПЗ имат и УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, също на стойност близо 2000 лв., и МБАЛ-Шумен, на стойност 5500 лв.

„Във връзка с това изискахме справка от министъра дали има извършени плащания от министър Кацаров към тези болници, с които той има договор за извършване на външна оценка на качеството. От отговора става ясно следното: На 31 май 2021 г. Стойчо Кацаров нарежда плащане на субсидии в размер на 86 154 лева на МБАЛ-Шумен, а на УМБАЛ „Св. Георги“ – на 383 000 лева. В този момент той е и министър на здравеопазването, и председател на ЦЗПЗ. На 2 юни нарежда плащане в размер на 37 716 лева към УМБАЛ „Св. Георги“. На 8 юни Стойчо Кацаров нарежда плащане на 135 000 лева към МБАЛ-Шумен и 532 000 лева на УМБАЛ „Св. Георги“. В този момент той все още и министър на здравеопазването, и председател на ЦЗПЗ“, каза проф. Ангелов.

Той съобщи още, че на 18 май, когато Кацаров е и министър, и председател на ЦЗПЗ, който осъществява дейност в сферата на клиничните лаборатории, той стартира процедура за проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 за утвърждаване на Медицинския стандарт по клинична лаборатория, твърдят още от ГЕРБ, като уточняват, че Експертният съвет и Дружеството по клинична лаборатория са изразили отрицателни становища по проекта.

Припомняме, прокуратурата вече разследва Стойчо Кацаров заради поръчката на щадящите тестове за учениците, след проверка на КПКОНПИ. По-късно в официално изявление бившият служебен здравен министър се закани да подаде сигнал срещу проф. Ангелов и проф. Асен Балтов за набеждаване.

СПОДЕЛИ