Спасиха млад мъж след 7-часова трансплантация във ВМА

От 5 донорски ситуации у нас от началото на годината са присадени едва едно сърце и два черни дроба

1590
трансплантация

Поредна успешна чернодробна трансплантация извършиха лекарите от ВМА. Реципиентът е 32-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 44 години, изпаднал в мозъчна смърт.

Експлантацията е извършена във великотърновската болница, като рано сутринта в неделя екип на Военномедицинска академия е транспортиран до там със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили. Самата трансплантация след това продължава около 7 часа. „В момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран е, контактен, адекватен“, посочи доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. „Благодарим и на колегите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и на техния координатор по донорство д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес. Признателни сме и на екипажа на ВВС, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки изключително усложнената метеорологична обстановка“, коментира още доц. Михайлов.

Късно снощи бъбреците на донора са били присадени в Александровска болница на двама мъже на 25 и 38 години, които са били на хемодиализа съответно от 4 месеца и над 3 години. Сърцето обаче отново е пратено към Румъния. Така за пореден път чакащите сърдечна трансплантация български пациенти няма да получат шанс за втори живот. Това е пета донорска ситуация от началото на годината у нас, като са извършени едва една сърдечна и две (с тази от вчера) чернодробни трансплантации, плюс двете нови бъбречни операции, два бъбрека бяха буквално изхвърлени в коша, а останалите органи пратени в Румъния.

СПОДЕЛИ