МЗ: У нас няма доказан смъртен случай след поставяне на ваксина

9 са съобщенията за подозирана причинно-следствена връзка между фатален изход и имунизация срещу COVID-19, от 3861 сигнала за нежелани странични ефекти, само 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност

188
ревматични заболявания

В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. Това заявяват от здравното министерство по повод твърденията на доц. Атанас Мангъров в ефира на „Нова телевизия“, че 564 души са починали, защото са ваксинирани.

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина. Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. На този фон само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани, информират още от МЗ и допълват, че в ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. А дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ. Здравното ведомство уточнява, че съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

„Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни,  както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган – Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване“, посочват още от пресцентъра на МЗ.

От ведомството добавят, че Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира  по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта.

 

СПОДЕЛИ