Доц. Кунчев: Колективен имунитет има само към конкретен щам

Зелените сертификати у нас са безкрайно разширени, вероятно през март ще изравним сроковете им с европейските, съобщи главният държавен здравен инспектор

150
ваксини
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. „Вероятно с варианта Омикрон ще се сложи край на пандемията. Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, прогнозира той.

По думите му това, което се е случвало преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. „Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите и у нас“, посочи епидемиологът.

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението е неваксинирано. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме горивен материал за епидемията“, обясни доц. Кунчев.

Относно онлайн обучението, здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи и уточни, че областните щабове имат пълната свобода да взимат най-правилните решения според ситуацията. По думите му интерес към ваксините за деца има още от началото, процесът върви и сега, главно в големите градове. Той увери, че е много вероятно да успеем да внесем и „Новавакс“ и информира, че се очаква одобрението на още една ваксина, която вероятно ще бъде налична след първото тримесечие на годината.

Доц. Кунчев определи зелените сертификати в сега действащия им вид като „безкрайно разширени“ – и за антитела, и за преболедуване, каквато практика не съществува никъде. „До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, категоричен е той.

СПОДЕЛИ