Прогноза: Пикът ще е на 5 март със 70 000 инфектирани на ден

Черният сценарий може да бъде избегнат само с локдаун и преминаване на онлайн обучение, категорични са математици и медици

215
пик
Проф. Огнян Кунчев

Пикът на заразените с Омикрон ще бъде около 5 март, като тогава се очаква броят им да достигне 70 000 на ден, прогнозира пред bTV математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. „Моделът показва какво ужасно нещо може да се случи, ако оставим нещата на самотек. Това, което може да спре този пик, е локдаун или ако хората се ваксинират“, подчерта проф. Кунчев. Според него официалните данни на заразените в момента трябва да бъдат умножени по 5, за да имаме реална представа за заболеваемостта в страната.

Проф. Кунчев коментира новия Национален противоепидемичен план, според който най-важният показател за затягане на мерките е броят на заетите интензивни легла: „Не трябва да се забравя откъде идват хората за интензивните легла – от усложнените хоспитализирани случаи. Не трябва броят на интензивните легла да е повече от 30%, за да се наложат силни ограничителни мерки, защото броят на усложнените случаи постоянно се увеличава при голям брой пациенти“. По думите му в близките 10 дни е добре да се мисли за силни ограничителни мерки.

Според д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, при такава прогноза е добре е да се мине към онлайн обучение, докато започне да затихва вълната. Тя предупреди и за недостиг на медицински персонал. На въпрос добра стъпка ли е спирането на плановия прием тя заяви, че в такива моменти това се налага, за да се осигури персонал за COVID структурите, както и да се ограничи възможността плановите пациенти да се заразят с вируса.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пък заяви, че натискът върху болниците се повишава всеки ден. „Заложените 80% интензивни легла са много абстрактен брой, защото страната е разделена на 6 области и може да има прехвърляне на пациенти от една област в друга“, добави той. По думите му има ръст на заразените деца, а опашките за ваксиниране са основно за трета доза.

СПОДЕЛИ