Грип до лятото, ако COVID мерките отпаднат изцяло

3 големи региона във Франция пред грипна епидемия, има и смъртни случаи, предупреждава Европейският център за контрол над заболявания

418
грипна епидемия

Грипният сезон може да продължи необичайно дълго – чак до лятото, алармира главният експерт по грип на Европейския център за контрол над заболявания (ECDC) Паси Пентинен, цитиран от Ройтерс. „Ако започнем да отменяме всички COVID мерки, голямото притеснение, което изпитвам за грипа, е, че тъй като сме имали толкова дълго време почти без циркулация сред европейското население, може би ще се отклоним от нормалните сезонни модели“, уточни той. Според експерта премахването на ограничителните мерки през пролетта може да удължи разпространението на грипа далеч по-дълго след нормалния край на сезона на инфекцията, за която се приема, че е месец май.

От средата на декември грипните вируси циркулират в Европа с по-висока от очакваната скорост, категорични са от ECDC. През декември броят на случаите на грип в европейските отделения за интензивно лечение постоянно нараства до 43 през последната седмица на годината, показват обобщените данни. Това е доста под нивата преди пандемията – със седмични случаи на грип в интензивните отделения, които са достигали пик от над 400 през същия период на 2018 г., уточняват от ECDC, но добавят, че това е сериозно увеличение спрямо миналата година, когато е бил регистриран само един случай на грип в интензивно отделение през целия декември.

„Туиндемията“ или едновременната циркулация на грип и коронавирус, може да окаже прекомерен натиск върху вече пренапрегнатите здравни системи, се казва в доклада на ECDC. От центъра дават пример с Франция, където три големи региона – включително района на Париж – са изправени пред грипна епидемия, според официални данни на френското здравно министерство от края на миналата седмица. Други региони са в предепидемична фаза. От началото на този сезон Франция е регистрирала вече 72 сериозни случая на грип, както и 6-ма починали.

Доминиращият грипен щам, който циркулира тази година, е подтип A/H3 – „Канзас“, който обикновено причинява най-тежките случаи сред възрастните хора, предупреждават още от Европейския център за контрол над заболявания.

У нас към момента има регистрирани едва 5 случая на грип, четири от тях са от миналата седмица, като всичките пациенти се лекуват в болница.

СПОДЕЛИ