Петков за Мангъров: Той е добър специалист, нека го чуем

Много съм доволен от плана и този път той ще се спазва, за да не платим с човешки животи, подчерта премиерът

302
Петков
Може ли доц. Атанас Мангъров да убеди премиера Кирил Петков да отмени зелените сертификати - развръзката в следващите две седмици

Аз мисля, че доц. Атанас Мангъров е добър специалист, но му липсва систематичен поглед и не е трениран да управлява една голяма система. Но нека го чуем, диалогът е важен, за да на се капсулират отделните групи, а пък крайните решения ще ги вземаме аз и министър Сербезова. Така премиерът Кирил Петков коментира пред бтв създаването на работна група, с участието на „Възраждане“ и доц. Мангъров, която в следващите две седмици трябва да излезе с общо решение за зелените сертификати, мерките и ваксините.

Петков е категоричен, че с поканата към Мангъров не си купува политическо спокойствие. „Всички знаем много силното мнение на доц. Мангъров срещу ваксините. Добре, нека му чуем аргументите, но в спор с проф. Аргирова например. Може пък да предложи нещо по-добро, за което ние не сме се сетили. В първия ни разговор той представи една правилна теза – да помислим не само за интензивните легла, но и за тези с кислород. Ето този тип разговор е полезният разговор. Очакваме препоръки за надграждане на съществуващите мерки, ако могат да направят такива“, обясни министър-председателят.

А може ли доц. Атанас Мангъров да убеди премиера да премахне зелените сертификати? „Знаем, че зеленият сертификат вдига нивото на ваксинацията, тя пък намалява хората, които стигат до реанимация, а именно интензивните легла предопределят дали ще затваряме икономиката или не. И като наредим тази логическа връзка – няма причина да променяме сегашните мерки“, отговори Петков и уточни, че крайните решения ще ги вземат той и здравният министър проф. Асена Сербезова.

„Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция от нещо много реално – капацитета на интензивните легла в болниците. Вече не говорим за някакви цифри на 100 хиляди души население, говорим дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може“, заяви още премиерът. Той увери, че този път властта ще спазва собствения си план, тъй като макар и да отлага затварянето на икономиката и училищата много назад във времето, когато се достигне определения капацитет от 80 % заетост на интензивните легла, неспазването му би имало за цена загубени човешки животи. Петков подчерта, че за първи път в деня, в който са представени мерките, са обявени и икономическите стимули и добави, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени на 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн обучение само една седмица.

„Идва сериозна вълна, всички говорят за ваксините без нищо да разбират и това говорене води до ниска ваксинация и до висока смъртност, за съжаление“, заключи Кирил Петков.

 

СПОДЕЛИ