Локдаун при 80 % заети интензивни легла

Училищата затварят последни, детските градини - изобщо няма да прекъсват работа, а страната се разделя на 6 клъстера, като областите във всеки от тях ще могат да си прехвърлят болни и медици, предвижда новият пандемичен план

718
локдаун

Локдаун ще бъде налаган при 80 % заети интензивни COVID легла, като училищата ще затварят последни, а детските градини изобщо няма да преустановяват работа. Това предвижда новият пандемичен план, който включва мерки на 4 етапа, представен днес в Министерския съвет от премиера Кирил Петков (чрез видеовръзка) и министрите на здравеопазването и образованието проф. Асена Сербезова и академик Николай Денков.

България ще бъде разделена на 6 клъстера, като областите във всеки от тях ще могат да си прехвърлят болни и медици, така че да преодолеят недостига от легла и персонал. Така мерките ще се налагат на регионално ниво, като карта ще показва всеки ден какъв е каппацитетът в отделните клъстери, но и ще предсказва – на база на математически модели – какво се очаква през следващите пет дни. Към момента например на национално ниво 60 на сто от интензивните легла са заети – 584 от 916 разкрити. Максималният капацитет за реанимация на COVID пациенти е 1268 легла, от тях 62 детски, уточни здравният министър проф. Асена Сербезова.

локдаун

„В момента сме на ръба на голяма нова вълна, която с голяма сила идва към България“, отбеляза премиерът Петков, като даде за пример големия брой заразени, хоспитализирани и починали хора. Тези негови думи напомнят много на изречените от ген. Венцислав Мутафчийски преди година и десет месеца, когато коронавирусът за първи път „влезе“ в България. Министър-председателят отбеляза, че продължават да действат обявените от правителството мерки в подкрепа на бизнеса и хората: „60 на 40”; „Патронажна грижа+”; „Запази ме”; Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане; Фонд на фондовете – Програма „Възстановяване”; през ББР – програма „Възстановяване”; през ББР – Програма „Подкрепа на туризма”; 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес; допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. „Има и нова, която е предназначена за засегнатите от пълното затваряне предприятия в четвъртия етап от плана, при която ще има възможност за 20 процента безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г., в размер до 100 хиляди лева“, обясни Петков.

Планът съдържа общо четири етапа: 

– При първия етап, при 50% заетост на интензивните легла в болниците, няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

– Към втория етап ще се премине при 60% запълнени интензивни легла в болниците. Такава е ситуацията в много от областите в страната към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

– При 70% заети интензивни болнични легла се преминава към третия етап от въвеждане на противоепидемични мерки. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. Заведенията работят до 22 ч. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

– Локдаун се очаква при четвъртия етап на пандемичната обстановка, когато 80% от интензивните легла в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

„В Националния оперативен план за справяне с COVID-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки“, увери министър Сербезова. Тя добави, че ще се следи ефектът от тях върху всички сфери на живот, а преди да бъдат вписани в заповед, ще бъдат обяснявани. „В плана сме отчели характеристиките на варианта „Омикрон“ – очаква се, че ще има голямо натоварване на здравната система“, каза още проф. Сербезова, но не уточни кога директорите на РЗИ издават заповеди за затягане на мерките и кога тя. По думите й в плана се предвижда промяна на подхода за информираност на обществото, на популяризирането на ползата от ваксинацията и за стимулирането на ваксинационния процес, но не и задължително носене на предпазни маски на открито или задължителна ваксинация.

„Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 предвижда присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа да бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо“, обясни министър Николай Денков.

Той представи мерките конкретно за системата на образованието: 

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

„При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни“ добави акад. Денков.

В плана е записано още, че при огромен брой заболели, нуждадещи се от хоспитализация и тотално изчерпан капацитет на болниците, ще се отварят полеви болници, хотели ще приемат заразени и дори военни ще се включат в битката с вируса. С пълния текст на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 може да се запознаете на интернет страницата на МЗ.

СПОДЕЛИ