Протестиращи щурмуват парламента, депутатите се барикадират с маси

Премиерът покани недоволните от зеления сертификат в петък, когато му изтича карантината

106
протестиращи

Протестиращи привърженици на „Възраждане“ срещу зеления сертификат щурмуваха парламента, както се закани лидерът на партията Костадин Костадинов преди дни. Озверелите хора дори успяха да пробият за момента кордона от полицаи, което принуди служители на НСО и депутатите да залостят вратите с маси и да се барикадират в Народното събрание.

Основното искане на протестиращите е отпадане на зеления сертификат, но и премахване на всички противоепидемични мерки. Те са и против ваксините, чието прилагане обаче и към момента е доброволно. Хората се ядосаха на отразяващите протеста им журналисти, след като стана ясно, че депутатите няма да разговарят с тях.

протестиращи

Минути след като НСО барикадира входа с маси, полицията отвън успя да овладее ситуацията и да отблъсне протестиращите от стълбите. Има обаче трима полицаи със счупени ребра и ръце, съобщиха по-късно от МВР. Други петима са били прегледани във ВМА и освободени за домашно лечение, информираха от лечебното заведение.

Ескалацията на напрежението принуди премиера Кирил Петков да се включи на живо пред Нова телевизия и да обяви, че е готов да се срещне с представители на протестиращите в петък. Той обясни, че има поставена трета доза и при отрицателен PCR тест, карантината му ще бъде отменена именно тогава. „Бих се срещнал с хора, които имат експертиза по темата COVID – професионалисти, лекари, вирусолози. Ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляваме кризата, бих се вслушал в техните мнения. Само заедно, ако увеличим нивото на ваксинация можем да предотвратим следващата вълна да налага по-сериозни мерки“, каза Петков.

Той обясни, че никой не харесва ограничителните мерки. „Но какво правим при положение, че вече 5000 болнични легла са заети. Въпросът е какви по-добри мерки има така че да вдигнем нивото на ваксинация, така че по-малко българи да стигат до интензивните отделения. Това е темата на разговора, който трябва да се води. Не мисля, че има българин, който да се радва от това, че има зелен сертификат. Това е мярка, която вдига ваксинацията и с която можем да избегнем затварянето на нашата икономика“, добави премиерът. Той уточни, че ако не е трябвало да се карантинира, е щял да бъде на площада и веднага да се срещне с хората там.

Кирил Петков подчерта, че на всеки протест има крайни позиции и на такива не обръща внимание. „Хубавата новина е, че и вчера, и днес правителството работихме за нови мерки на базата на заетостта на интензивните легла. Това е най-крехката част от здравната ни система. Трябва да е ясно, че когато се напълнят интензивните легла, рискуваме живота и здравето на хората, които се нуждаят от тях. Приоритизираме учениците, защото вярваме, че освен икономиката, нашите деца трябва да ходят на училище“, допълни премиерът. Той уточни, че при 70 % заети интензивни легла мерките ще се затягат, а при 80 % – ще се преминава към още по-строги ограничения.

протестиращи

Малко преди 16.00 часа протестиращите тръгнаха към сградата на здравното ведомство, където представители на „Възраждане“ бяха поканени да се срещнат с министър Асена Сербезова. За смелостта си да се види очи в очи с недоволните от сертификатите, мерките и ваксините тя бе поздравена от Костадин Костадинов в ефира на бтв. Срещата обаче не доведе нито до сближаване на позициите, нито до някакво решение освен евентуалното сформиране на работна група между експерти на управляващите и такива от „Възраждане“ и протестиращите, която какво точно ще изработи така и не стана ясно.

СПОДЕЛИ