Трансплантираха сърце от генномодифицирано прасе на човек

3 дни след 7-часовата операция 57-годишният Дейвид Бенет се чувства добре

235
сърце

Американец стана първият човек с трансплантирано сърце от прасе с променено ДНК. Операцията е била извършена в град Балтимор, щата Мериленд, съобщиха световните агенции.

57-годишният пациент Дейвид Бенет се чувства добре три дни след 7-часовата операция. Той знае, че няма гаранция, че опитът ще бъде успешен, но няма избор. Състоянието му е критично, а и не може да разчита на сърце от човешки донор. И той се съгласява да стане част от експеримента. „Изборът беше между смъртта или тази операция. Знам, че е изстрел в тъмното, но това беше последният ми шанс“, споделя Бенет. Лекарите в медицинския център на университета в Мериленд са получили специално разрешение от американските регулаторни власти да извършат процедурата на основание, че в противен случай Бенет ще умре.

сърце

За медицинския екип, извършил трансплантацията, тя е кулминация на години изследвания, която може да промени живота на хора по целия свят. В генома на прасето, от което е присадено сърцето, има 10 редактирани гена. „Изключени“ са три, които могат да доведат до отхвърляне на органи на свиня от човек, както и ген, който би довел до прекомерен ръст на сърцето. Вмъкнати са 6 човешки гена, отговарящи за приемането на чужди тъкани.

„Операцията ще приближи света с една крачка към разрешаване на кризата с недостига на органи“, коментира хирургът Бартли Грифит, цитиран в прессъобщение на Училището по медицина към Университета в Мериленд. Тази криза се изразява в следното: 17 души умират в САЩ всеки ден, докато чакат трансплантация. 100 000 са в списъка на чакащите, въпреки че само за миналата година е имало рекорден брой – над 3800 –  сърдечни трансплантации.

През септември миналата година Робърт Монтгомъри – директор на института по трансплантации към Нюйоркския университет, и неговият екип присадиха бъбрек от генетично модифицирано прасе на пациентка в мозъчна смърт на изкуствено дишане. По време на 54-часовия експеримент бъбрекът заработи. Успешният опит даде надежда на учените, че органи от генномодифицирани прасета ще могат да помогнат на мнозина нуждаещи се от органи пациенти да получат шанса да бъде удължен животът им.

СПОДЕЛИ