Проф. Сербезова обеща нов модел на управление на кризата и налагането на мерки

Директори на болници се оплакаха на здравния министър, че касата им е намалила бюджетите, искат среща с Асен Василев

400
кризата
Здравният министър проф. Асена Сербезова увери, че разширени данни за развитието на пандемията у нас ще бъдат следени ежедневно и според тях ще се реагира с мерки

На нов модел на управление на кризата и затягане или отхлабване на противоепидемичните мерки ще заложи здравният министър проф. Асена Сербезова, стана ясно след днешната й среща с главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефа на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, директори на болници в София и столичната спешна помощ. „Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, обясни проф. Сербезова.

На срещата е била обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, обезпечеността с легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. „Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани“, посочи здравният министър във връзка със заповедта за спиране на плановата дейност на лечебните заведения в София. 

По време на срещата проф. Сербезова е уверила директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19. Те обаче са поставили въпроса за намалените им от НЗОК бюджети и то най-вече на тези от тях, които са поели основната тежест на всички вълни досега. През асоциациите на болниците директорите ще поискат среща с финансовия министър Асен Василев и с Надзорния съвет на касата, за което проф. Сербезова им е обещала съдействие.

Пред журналисти здравният министър коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена. Така цялата държавна власт ще може да се възползва от 7-дневна карантина, след като президент, премиер, министри и шефове на парламентарни групи се оказаха контактни на далия положителна проба за коронавирус председател на Народното събрание Никола Минчев, часове след провелото се вчера заседание на КСНС.

 

СПОДЕЛИ