Здравният министър спря поръчката на Кацаров за щадящи тестове, праща я на КПКОНПИ

Проф. Сербезова издаде заповед за намаляване на карантината, но според нея участвалите на КСНС трябва да стоят в изолация по старите правила, освен ако не са с бустерна доза и не представят отрицателен тест

407
тестове

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Припомняме, че поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г., но е подготвена от администрацията на Стойчо Кацаров, макар той да отрича да има общо с тази обществена поръчка.

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Припомняме, анкикорупционната комисия вече провери една поръчка на бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров, намери данни за корупция и сезира прокуратурата.

„До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти“, уточниха от пресцентъра на МЗ.

Министър Сербезова издаде и нова заповед, според която от днес, 11 януари, лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, вместо 14 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция пък подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Така, всички участвали на вчерашния КСНС контактни на далия положителна проба за COVID парламентарен шеф Никола Минчев, би трябвало да бъдат карантинирани по старите правила.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

СПОДЕЛИ