Председателят на парламента е с COVID-19, трябва да карантинират всички от КСНС

Никола Минчев се почувствал зле веднага след 5-часовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, посещението на Кирил Петков в Северна Македония е под въпрос

441
Никола Минчев
Председателят на парламента Никола Минчев бе в контакт с всички държавни и партийни ръководители

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е с COVID-19. От парламента уточняват, че той се е почувствал зле след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, продължило над пет часа. Направил си е тест за коронавирус и се е оказал положителен.

В заседанието на КСНС, чиято тема беше позицията на страната ни за интеграцията на Западните Балкани и по-конкретно Република Северна Македония, участваха премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, по един представител на седемте парламентарни групи, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

Според действащите заповеди на здравните власти, всички участници в заседанието на съвета би трябвало да бъдат поставени под 10-дневна карантина. Предстои да станат ясни подробности за това, както и дали ще има промени в програмите на присъстващите на КСНС и най-вече на премиера Кирил Петков, чието посещение в Северна Македония на 18 януари може да пропадне, ако бъде поставен под карантина. Под въпрос е и участието на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който беше единствен без маска на КСНС и както твърди без ваксина, на собствения му протест на 12 януари против зелените сертификати.

Съществува възможност МЗ бързо да издаде заповед за ананосираното намаляване на изолацията на болните от 14 на 10 дни и на контактните от 10 на 7 дни, като позволи на тези, които са с бустерни дози да „избягат“ от карантината при отрицателен тест, както промениха правилата в много други страни.

През следващите дни Никола Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно по електронен път при спазване на приетите от Народното събрание правила, съобщиха още от парламента.

СПОДЕЛИ