КПКОНПИ даде Стойчо Кацаров на прокурор за COVID тестовете за учениците

Има данни за корупционни престъпления - търговски дружества са били толерирани, доставки са били забавяни, което е облагодетелствало фирми и е ощетило бюджета, твърди комисията на Цацаров

239
Кацаров
Стойчо Кацаров е поредният здравен министър, който става клиент на прокуратурата

Антикорупционната комисия откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от Министерството на здравеопазването по времето, когато служебен министър бе Стойчо Кацаров, и даде материалите на прокуратурата.

Ръководената от Сотир Цацаров КПКОНПИ провери четирите процедури за бързи тестове за COVID-19 за по-малко от месец и днес съобщи заключенията си в прессъобщение.

Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри на здравеопазването, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началника на кабинета на МЗ, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите, информират от комисията.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор след извършена оценка и класиране на участниците. „Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването“, се казва в прессъобщението.

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления. Така Стойчо Кацаров става поредният здравен министър, който след края на мандата си се превръща в клиент на прокуратурата.

 

СПОДЕЛИ