Проф. Гетов: Омикрон може да сложи край на пандемията

Всички нови лекарства за COVID са скъпи и ще се прилагат при определени случаи по преценка на лекаря, а как точно ще се предписват у нас все още не е ясно, заяви представителят на България в ЕМА

250
лекарства
Проф. Илко Гетов

На този етап за Омикрон знаем твърде малко, но има добра и лоша новина. Лошата е, че е над 10 пъти по-заразен от досегашните варианти, но добрата е, че заболяването преминава сравнително леко. Така обобщи досегашната информация за новия вариант на коронавируса представителят на България в ЕМА проф. Илко Гетов.

Пред Bloomberg TV Bulgaira той обясни, че множеството мутации в Омикрон и фактът, че той е възникнал в имунокомпрометиран организъм (пациент с ХИВ), дават надежда на учените да смятат, че вирусът може би ще се самоограничи и това ще доведе до края на пандемията. „Много упорито се говори, но ние ще знаем повече след около 2-3-4 седмици“, уточни проф. Гетов.

Специалистът припомни, че според договорите, сключени с фармакомпаниите, те трябва да разработят подобрени варианти на ваксините си. „Това обаче ще се случи, когато имаме информация точно колко и каква е ваксиналната ефикасност по отношение на Омикрон“, подчерта той.

Проф. Гетов напомни, че засега ваксините са едниствената сигурна защита, въпреки наличните вече одобрени лекарства. „Разрешени от ЕМА на този етап и налични и у нас са ремдесивир, коктейл моноклонални антитела и IgG хуманизирано антитяло, но всички те са за болнично лечение. Имаме вече и две перорални таблетки – на Merck и на Pfizer, но те не са одобрени в ЕС“, обясни проф. Гетов. По думите му всички тези медикаменти са скъпи и ще се прилагат при определени случаи по преценка на лекаря, тъй като са специфични. Какъв ще е редът на предписването и отпускането им на пациенти, предстои да се уточни от здравните власти. На етап оценка е и медикамент на GlaxoSmithKline, стана ясно още от думите му. Специалистът предположи, че резултатът от оценката ще е ясен в края на тази или началото на следващата година.

Проф. Илко Гетов посъветва всички, от чиято ваксинация са изминали шест месеца, да си поставят подсилваща доза. По отношение на имунизациите като цяло представителят на България в ЕМА заяви: „Аз не виждам друг начин. Дори и да се появят много ефикасни терапевтични средства, ваксината с малко усилия решава генерално проблема“.

СПОДЕЛИ