Възстановяват плановите операции и прием

Всички ученици се връщат в клас от понеделник, но с тест само веднъж седмично, а НЦЗПБ получава повече пари, за да търси Омикрон у нас

280
Кацаров
Стойчо Кацаров е поредният здравен министър, който става клиент на прокуратурата

От понеделник отпада ограничението за планов прием и операции в болниците. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти днес, а по-късно и издаде заповед за възстановяване на плановите дейности. По думите му броят на заетите COVID легла намалява прогресивно всеки ден, включително и на заетите реанимационни легла. Така нямало повече да се пречи на лечението на болни с други заболявания.

Здравният министър разпореди да се отпуснат допълнителни средства на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Те са за секвенирането на повече проби за наличието новия вариант Омикрон. От МЗ уточниха, че за момента няма данни за поява му у нас.

От заповедта на Кацаров става ясно още, че всички ученици от 1 до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник, като ще бъдат изследвани само веднъж седмично, поради липса на щядащи тестове. „Епидемичната ситуация позволява това, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, а и резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати“, аргументира се здравният министър, който нагоди заповедта си спрямо наличните тестове. Кацаров обаче отбеляза, че не било задължени на МЗ да ги осигури, а МОН.

Той уточни, че си остава изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн. Министърът добави, че наличните тестове ще стигнат за следващите две седмици, а поръчаните – до януари включително, при условие, че се изследват учениците в областите със заболяемост над 250 на 100 000 души.

На въпрос защо се разхлабват мерките, когато в Европа се затягат, Кацаров каза: „Те се учат от нас. Нашата заболяемост намалява, ние нямаме локдаун, те имат. Казвам го на шега, че се учат от нас, но сравненията не са уместни. Подходите са различни, този, който ние избрахме е добър“. Припомняме, този добър подход на служебния здравен министър струва живота на над 10 500 българи. 

СПОДЕЛИ