ВМА е еталон във всяко едно отношение

Болницата отбеляза своята 130-та годишнина с реновирани клиники, модерна апаратура, напълно самостоятелна инфекциозна структура и награди за своите лекари и сестри

163
ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 130-ата годишнина от създаването си. Заради пандемичната обстановка, честването на празника бе символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове. „Това е изключително задължаваща годишнина на една от най-авторитетните институции в България. През всичките тези години ние сме се стремили с чест да изпълняваме повелите на нашите предшественици, които ни заклеха да бъдем еталон във всяко едно отношение“, заяви  началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че въпреки усложнената обстановка заради пандемията, централната болница в София е изцяло реновирана, извършени са стратегически промени и преоборудване и в част от периферните военни болници. „Успяхме да поставим нови еталони за националното здравеопазване и показахме как трябва да бъдат изградени определени структури, така че да бъдат полезни на всички. Що се отнася за бъдещето – то е такова, каквото са ни го завещали основателите на Академията. Тя трябва да бъде технологична болница и именно в тази насока ще бъдат насочени нашите усилия занапред – да надграждаме с нова апаратура, нови знания и екипи, които да бъдат на световно ниво. Ние отдавна надминахме републиканските стандарти, защото имаме най-добрите специалисти“, каза още началникът на ВМА.

ВМА
Шефът на Инфекциозната клиника на ВМА проф. Камен Плочев бе отличен от началника си за всеотдайната работа през изминалата трудна година

Той изказа благодарност към всички лекари, сестри и санитари, които полагат много усилия за осигуряването на качествена диагностика и лечение на пациентите. „Господ да ви дава сили и здраве, да имате куража да се справим с всички предизвикателства на времето, както се справяхме досега“, добави ген. Мутафчийски.

„С гордост мога да кажа, че и аз съм продукт на ВМА, тъй като 30 от тази 130-годишна история и аз съм бил във ВМА, като пациент. Благодаря на всички вас“, заяви заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов. Благодарност към всички екипи отправи и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че славните победи на Българската армия са немислими без ролята на военните ни медици. „ВМА и военномедицинското осигуряване е еталон в национален и съюзен формат, за което огромно благодаря и поклон. В тези пандемични времена изпълнението на нашите служебни задължения би било немислимо без вашия труд. Знаем на какво сте подложени, оценяваме го и от сърце ви желаем здраве и успехи“, посочи той и апелира да продължи информационната кампания за ваксиниране на военнослужещите.

Признателност за ежедневните усилия на медиците изказа и зам.-здравният министър д-р Тома Томов, който награди от името на МЗ едни от най-сърцатите лекари през изминалата пандемична година.

ВМА
Зам.-здравният министър д-р Тома Томов отличи доц. Дончо Донев – доброволец от ден първи в COVID отделенията на ВМА и дарил плазма десетки пъти

„И през последната година и половина ВМА доказа, че е еталон за организация, смелост, за добра медицинска практика и за уважение – от и към пациентите. Вие трябва да сте горди, защото съм сигурен, че в умовете и сърцата на всички българи ВМА в повечето случаи е последната надежда, когато имаме проблем. ВМА е била такава от създаването си и вярвам, че ще продължи да бъде такава и занапред“, посочи д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

ВМА
Генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов връчи грамота на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

„Всички разчитаме на вас и всички, които сме работили тук и тези, които продължават се гордеем, че сме част от ВМА. Академията винаги е била отговорна и на ниво, когато има извънредна ситуация – авторитет, с който се ползва не само в страната, но и в чужбина“, подчерта проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК. Той награди началника на ВМА със златен медал за заслуги към БЧК, дългогодишна дейност и постигнати високи резултати.

Ген. Мутафчийски получи и почетна грамота за подкрепа на българското здравеопазване от директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който подчерта ролята на военната медицина в националното здравеопазване и на ВМА като водеща институция в това отношение.

Десетки служители на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при изпълнението на своята мисия в спасяването на човешки животи. Ген. Мутафчийски отново напомни, че високите стандарти се дължат на факта, че работещите в болницата стъпват на раменете на своите предшественици, които са били титани.

СПОДЕЛИ