Соломон Паси: Кацаров е нотариус на смъртта

Много ми е интересно кога и как служебният здравен министър ще си понесе отговорността, заяви шефът на Атлантическия клуб

549
Соломон Паси
Соломон Паси

Оглавяваме световните класации по смъртност. Убитите от COVID са над 27 000 души (към днешна дата са 27 996), а в мандата на сегашния служебен здравен министър Стойчо Кацаров те са повече от 10 000, или една трета от всичките. За сравнение убитите през Втората световна война са около 12 600 души. Излиза, че при настоящия министър сме дали колкото 80% от жертвите на войната. Значи Кацаров се е превърнал в нотариус на смъртта – всеки ден подписва стотици смъртни актове. Това заяви пред bTV бившият външен министър и шеф на Атлантическия клуб Соломон Паси. Той уточни, че всичко това се случва на фона на наличието на безплатни ваксини, протоколи за лечение и вече много натрупани знания за вируса.

По думите му министрите носят персонална отговорност и попита: „Много ми е интересно кога и как той ще си понесе отговорността?“. Според Паси в следващите 5 години България трябва да е всеки ден в траур заради жертвите на COVID-19. „Когато преди година ген. Венцислав Мутафчийски предупреди, че яко ще се мре, всички му се разсърдиха, а сега – когато това се случва – се правим, че не умират стотици хора всеки ден“, коментира още шефът на Атлантическия клуб. Той нарече върховна наглост думите на Кацаров, че сме се справили с пандемията и връчването на медал на неговата съветничка проф. Мира Кожухарова в ден, в който светът отново се затваря заради новия вариант „Омикрон“.

„Има една много голяма идея за която трябва светът да узрее и тя е, че той трябва да бъде разделен на санитарно-хигиенни зони“, сподели още Соломон Паси. По думите му трябва да се намери начин да се говори с хората, които не вярват в науката. Той обаче се обяви за много строг контрол на движение на хора и капитали между ЕС и зони, в които санитарно-хигиенните условия са много занижени. „Трябва да се спасим от чумата на вирусите“, заключи Паси.

 

СПОДЕЛИ