Проф. Никола Владов с 80-та трансплантация

50-годишен мъж получи нов черен дроб, донор е 56-годишна жена в мозъчна смърт

1244
трансплантация
Проф. Никола Владов

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – шеста за 2021 година и осемдесета от началото на трансплантационната програма във ВМА, съобщиха от лечебното заведение.

Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена на 56 години. „Трансплантацията бе извършена в следобедните часове на 23 ноември и продължи 6 часа. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен“, посочи проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип и началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. „Благодарим и на колегите от болница „Уни Хоспитал” в Панагюрище за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите“, коментира още проф. Владов.

Бъбреците на донора са били изпратени в Румъния, поради липса на подходящи реципиенти у нас. Това е 13-та донорска ситуация от началото на тази година, като нови органи са получили 33-ма българи. Над 1000 обаче все още са в листата на чакащите.

СПОДЕЛИ