Отговорите на въпросите за ваксините – на тел. 02/9301445

Нашата задача е да опровергаем митовете и да подтикнем хората да се имунизират, защото това е начинът да излезем от пандемията, заяви здравният министър Стойчо Кацаров

119
ваксините

От утре, 24 ноември, всеки гражданин ще може да получи информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 на телефон 02/ 9301 445. Това съобщиха от здравното министерство. На специалната телефонна линия ще отговарят д-р Филип Тенчев и д-р Димитър Страшимиров, асистенти в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на МУ София.

По-рано днес двамата лекари проведоха работна среща със служебния  министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. „Благодаря, че се ангажирате с този въпрос. Много важно е хората да получат достоверна информация за ваксините. Важно е да се опитаме да помогнем на хората, които са били заблудени, да повярват във ваксините, да чуят експерти и специалисти“, заяви Кацаров и добави: „Нашата задача е да опровергаем митовете и да подтикнем хората да се ваксинират, защото това е начинът да излезем от пандемията“.

Целта е чрез телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, гражданите да получават научно обоснована информация, свързана с противопоказанията за ваксинация, със съхранението на ваксините, с препоръките за приложение на ваксина при определени заболявания, при бременност и т.н.

Припомняме, по-рано днес лидерът на „Продължаваме промяната“ и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков обеща ваксинацията да се превърне в приоритет №1, а работна група от експерти в различни специалности да отговори на страховете на хората с придружаващи заболявания дали и с коя ваксина е най-подходящо да се имунизират.

СПОДЕЛИ