Лекарство на AstraZeneca намалява риска от COVID с 83%

Истинското предимство на медикамента е възможността му да бъде използвано превантивно, а не само за лечение

147
AstraZeneca

Компанията AstraZeneca съобщи, че лекарството с антитела срещу COVID-19, което разработва, е с ефективност от 83 % за намаляване на риска от заразяване с проява на симптоми според 6-месечно проследяващо изследване, съобщи Ройтерс. Отделно изследване с пациенти с леки до умерени симптоми на COVID-19 показа, че по-висока доза от терапията AZD7442 намалява риска от влошаване на състоянието с 88 %, когато е започнала през първите три дена от появата им.

Терапията е особено подходяща при хора, които са изложени на повишен риск от неадекватен отговор на ваксина срещу COVID-19. Това са пациентите с рак на кръвта или други онкологични заболявания, лекувани с химиотерапия, пациенти на диализа, тези, които приемат лекарства след трансплантация на органи или потискащи имунитета лекарства за състояния като множествена склероза и ревматоиден артрит.

„Резултатите ми дават увереност, че тази комбинация от антитела с продължително действие може да осигури на уязвимите пациенти, които не реагират адекватно на ваксинацията, дълготрайната защита, от която се нуждаят. Така те ще имат възможност да се върнат към нормалното си ежедневие. Важно е да се отбележи, че тази защита се поддържаше, въпреки разпространението на варианта Delta сред високорисковите участници“, коментира Хю Монтгомъри, професор по интензивна медицина в University College London и главен изследовател на AZD7442.

Според компанията производител истинското предимство на медикамента е възможността му да бъде използвано превантивно, а не за лечение.

„Моноклоналните антитела се прилагат при средни до тежки случаи на COVID-19. Правят се вливания в болнични условия и пречат на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела. Има данни, че със 70-80% намаляват вероятността за усложнения, ако се приложат до 7-ия ден“, обясни пред Нова телевизия председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова. Тя потвърди, че в България вече са доставени 3000 дози от тях.

Проф. Сербезова коментира още, че таблетките за лечение на COVID-19 на Merck, от които също очакваме доставка, намаляват с около 50% вероятността от усложнения. Те са предназначени за петдневно домашно лечение и ще бъдат налични догодина.

СПОДЕЛИ