Кацаров: Пречупихме вълната, трябва да ни го признаете

Няма да участвам в редовно правителство, освен ако не се демонополизира касата и не се премине към приватизация на болниците, обяви служебният здравен министър

208
Кацаров
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров се похвали със справяне с най-тежката четвърта вълна

Пречупихме вълната, трябва да признаете, похвали се служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред Нова тв. „Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата”, уточни той.

Най-важното според него е, че мерките са били приети от обществото, а действието на зелените сертификати трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голяма част от населението. „Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората“, призна Кацаров, но отрече своя или на служебния кабинет вина.

„Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича по-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае”, добави Кацаров. По думите му рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа. „Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи”, посочи здравният министър.

„Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, за да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте свидетели, че ние залагахме на доброто. Ние направихме възможното, най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава. Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната и да се справим с епидемичната вълна. Мисля, че успяхме. Дори и без д-р Ангел Кунчев, който е в болничен от два месеца, но с подкрепата на моята съветничка проф. Мира Кожухарова”, заяви още Кацаров, намеквайки за обтегнатите си отношения с главния държавен здравен инспектор, когото още в началото на мандата си беше на път да уволни.

Здравният министър призна още, че смъртността у нас действително е много висока. „Но броят на починалите е съизмерим с броя на починалите през предишните вълни“, оправда се той и пресметна: „Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, леталитетът сега е по-нисък – 3,5 %, а при предишните вълни е бил 4,2-4,3 %. Бърза сметка обаче показва, че това не е съвсем така, тъй като от началото на мандата да Кацаров до днес официално регистрираните нови случаи са 252 764, а починалите през 7-те месеца негово управление са 9690, което прави леталитет от 3,8%. Общият леталитет от началото на пандемията досега пък е 4 на сто. Това обаче са сметките само на база регистрирани заразени и починали. Данните на НСИ показват ужасяващи нива на надвишена смъртност и почти двойно повече жертви на вируса.

Кацаров обяви още, че няма никакво намерение да участва в следващо редовно правителство, освен ако програмата на очертаващия се коалиционен кабинет не предвижда монополизация на НЗОК и приватизация на болниците. Той отказа да назове мотивите, с които служебният премиер Стефан Янев е уволнил неговия заместник д-р Димитър Петров. „Той не ми дължи обяснение за това свое решение“, уточни здравният министър. Не беше притеснен и от установения конфликт на интереси при назначения от него директор на болница „Лозенец“ доц. Радосвет Горнев.

 

СПОДЕЛИ