СЗОК: Доц. Оскар е отчел 2741 прегледа без подписи на пациенти

Това деяние се наказва с неустойка от 50 до 150 лева за всяко нарушение, арбитражът отхвърли възраженията на офталмолога, обясниха от здравната каса

1190
Оскар
Доц. Александър Оскар

Столичната здравна каса е установила нарушения в ДКЦ „Александровска“ при проверка на 7 лекари, извършена на 20 август, като сред тях е и, ,както Скенер.нюз вече писа доц. Александър Оскар. Това съобщават официално от СЗОК, като добавят, че в дейността на всичките 7 медици са установени нарушения.

От районната каса в София уточняват, че при доц. Оскар са установени отчетени прегледи на 2741 пациенти, на които подадените амбулаторни листа са без съответните подписи. Това според Закона за здравното осигуряване и НРД 2020 – 2022 г. е нарушение, което се наказва с неустойка от 50 до 150 лева за всяко нарушение.

От ДКЦ „Александровска“ възразили срещу констатациите на СЗОК още на 1 ноември, но въпреки този факт на 13.11. в официална позиция на сайта и фейсбук страницата си от ръководството на болницата отрекоха информацията, изнесена в медиите.

Но арбитражната комисия е отхвърлила възражението с 6 на 0 гласа, като в състава е имало трима представители на Столичната лекарска колегия и трима на СЗОК, става ясно още от съобщението на касата до медиите. Предстои подготовка на документацията от заседанието на комисията, за която ще бъде уведомено и лечебното заведение. Заповед за налагане на санкция ще бъде издадена съгласно сроковете и размерите, посочени в нормативната уредба, уточняват от СЗОК и добавят, че твърденията, че е проверявана дейността на доц. Оскар по клинични пътеки и процедури са неверни.

За БНТ офталмологът коментира, че ако нарушенията бъдат доказани, ще плати съответните санкции. Той подчерта, че още в края на август е поискал прекратяване на договора с НЗОК за работа в ДКЦ „Александровска“, което обаче далеч не го оневинява. Самият той коментира преди дни в личния си профил във фейсбук, че цяло лято е бил проверяван, което било попречило на дейността му като лекар и че не му е известно да е му е налагана санкция. Това негово твърдение идва 13 дни след като той обжалва констатациите на СЗОК.

СПОДЕЛИ