Лекари от „Александровска“ с обща фирма за медицинско оборудване и консумативи

От лечебното заведение отрекоха обвиненията за източване на НЗОК, но не и информацията, че на доц. Александър Оскар и д-р Чавдар Еленков, съдружници във въпросната фирма, е наложена глоба от 178 000 лева

1616

Шефът на Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска“ доц. Александър Оскар, неговият подчинен д-р Яни Здравков и началникът на ДКЦ „Александровска“ д-р Чавдар Еленков имат обща фирма – Зео Консулт, показва справка в търговския регистър. Така слоганът на доц. Оскар и компания „Заедно за „Александровска“, с който започна кампанията срещу предишното ръководство на болницата, вече придобива друг смисъл.

Припомняме, доц. Оскар и д-р Еленков са глобени със 178 000 лева от НЗОК, която е установила 3000 фиктивни прегледи и отчетени документи с невярно съдържание. Това е ставало през поликлиниката на болницата, твърдят от столичната здравна каса, която е извършила проверка през август тази година и която в началото на следващата седмица обеща публично да оповести резултатите. Доц. Оскар обжалва наказанието, а за да избегне забрана за работа с касата, сам се отказва да извършва амбулаторна дейност, обясниха източници за Скенер.нюз.

Зео Консулт е с предмет на дейност търговия с медицинска техника и апаратура, медицински системи и оборудване, включително търговия на едро и дребно с технически и помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания, с медицински изделия и консумативи за тях, както и всякакви други консумативи и медикаменти. Сред другите дейности са и внос и износ на стоки с цел продажба в страната и чужбина. Според търговския регистър фирмата е регистрирана през 2015 г., а две години по-късно доц. Оскар е прехвърлил своя дял на едноличния собственик д-р Яни Здравков, който и към момента му е подчинен в клиниката по офталмология на „Александровска“, преглежда и в ДКЦ-то.

"Александровска"

Днес от Александровска болница излязоха с позиция по скандала, публикувана на фейсбук страницата на лечебното заведение. В нея се отрича в УМБАЛ „Александровска“ да са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и да са създавани фалшиви истории на заболяването. Нещо, което не се твърди и в резултатите от проверката на касата. Там обаче се казва, че са извършени и отчетени 3000 фиктивни прегледа. „УМБАЛ „Александровска“ не е източвала средства от здравната каса“, заявяват още от ръководството на болницата. Нещо, което също не се твърди от СЗОК, тъй като става дума за проверка в ДКЦ-то към лечебното заведение. В позицията на болницата се казва и че на доц. Александър Оскар не е налагана забрана за работа със здравната каса и за извършване на амбулаторна дейност, но не се уточнява дали преди да излязат с позиция до медиите от лечебното заведение са направили вътрешна проверка по случая. Никъде в позицията обаче не се отрича наложената санкция от 178 000 лева.

В заключение от ръководството на „Александровска“ цитират Ото фон Бисмарк: „Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов“, без да става ясно защо в деня за размисъл намесват изборите в казуса с източването на НЗОК.

По-късно и самият доц. Оскар коментира скандалът в личния си профил във фейсбук. „През изминалите няколко месеца бях подложен на множество проверки, след постъпили “сигнали”, от най-различни контролни органи, свързани с дейността ми като лекар. Всички приех отговорно и с разбиране към проверяващите. Въпреки че за всичките ми години практика, не бях проверяван нито веднъж, явно сега бе дошъл моментът на проверките. В края на месец август, след като в продължение на повече от месец бях подложен на всевъзможни проверки, които възпрепятстваха дейността ми като лекар, подадох заявление за прекратяване на договора ми със здравната каса за осъществяване на доболнична помощ. Нямам прекратени права за работата със здравната каса; работя със здравната каса като лекар към УМБАЛ “Александровска” ЕАД. Нямам забрана за осъществяване на амбулаторна дейност. Нито на мен, нито на ръководството на болницата, е известно да има наложена административна санкция или глоба на ДКЦ “Александровска”. Изнесената информация за “източване” на здравната каса в размер на 178 000 лв. не ни е известна“, заявява офталмологът.

СПОДЕЛИ