Доц. Александър Оскар източил стотици хиляди левове от НЗОК

Офталмологът от "Александровска" отчел 3000 фалшиви документи за прегледи, замесен е и шефът на поликлиниката в болницата д-р Чавдар Еленков

1644
Оскар
Доц. Александър Оскар

Офталмолъг от „Александровска“ д-р Александър Оскар е източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации. Това е установила проверка на столичната здравна каса през август. Новината потвърдиха пред Скенер.нюз от пресцентъра на фонда, като уточниха, че в момента доц. Оскар обжалва наложеното му наказание – да върне 178 000 лева (размерът на сумата не е потвърден от касата) и повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност. В понеделник предстои произнасяне на арбитражната комисия, след което всички факти ще бъдат изнесени пред медиите и обществото. Арбитражът ще постанови не дали доц. Оскар е извършил установените вече измами, а дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията.

Припомняме, доц. Оскар, който е и председател на дружеството на евреите в България „Шалом“, стана известен не с лекарските си умения, макар да е лекар на годината за 2020-а, а заради скандала, който забърка в Александровска болница. Веднага след като бившият директор на лечебното заведение проф. Костадин Ангелов вече не беше здравен министър, офталмологът – към този момент член на Борда на директорите, започна кампания срещу него и цялото ръководство на болницата. Нито едно от твърденията му не беше доказано от прокуратурата, вътрешния одит на МЗ и АДФИ, но „калната“ му атака срещу проф. Ангелов и проф. Борис Богов стана повод последният да бъде уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

В аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи е замесен и шефът на поликлиниката на „Александровска“ д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба. В момента и двамата са сред приближените на новия директор д-р Атанас Атанасов, като доц. Оскар не успя да спечели конкурса отново да е член на борда и беше назначен неофициално за съветник на директора, като продължава да ръководи и Очната клиника в лечебното заведение.

Скенер.нюз пита дали сега Мая Манолова от ИБГНИ и Атанас Атанасов от ДБ имат какво да кажат по казуса, след като двамата гръмогласно транслираха фалшивите обвинения на доц. Александър Оскар към предишното ръководство на най-старата болница у нас, която за по-малко от половин година е на път да се превърне в треторазредна общинска лечебница, благодарение на министър Кацаров е неговата креатура д-р Атанас Атанасов.

СПОДЕЛИ