Разрешават издаването на сертификат при наличие на антитела

Според експертните съвети по "Имунология", "Клинична лаборатория" и "Вирусология" изследването трябва да се повтаря на всеки 3 месеца, а създаващо защита срещу вируса да се приеме количество над 10 пъти от горната референтна граница

3069
антитела

Експертните съвети по „Имунология“, „Клинична лаборатория“ и „Вирусология“ допуснаха издаването на сертификат при наличие на антитела, съобщиха от здравното министерство, след като получиха становищата на учените. Имунолозите препоръчват изследването на специфични антитела с два типа тестове да служи като маркер за защита срещу COVID-19. За целта могат да се използват оторизирани от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) тестове.

От Експертния съвет по „Клинична лаборатория“ също посочват, че изследването за антитела може да потвърди преболедуване и да послужи за издаване на зелен сертификат. Използваните аналитични методи трябва да отговарят на минималните критерии на СЗО за 95-97% чувствителност и 98-99% специфичност, уточняват те.

За създаващо защита срещу вируса да се приеме количество на антителата над 10 пъти от горната референтна граница, тъй като според проучвания при стойности 4-5 пъти над тази граница, преболедувалият може отново да се зарази. Според специалистите тестове за определяне на клетъчен имунитет срещу коронавируса също могат да дадат информация за протекция. Експертите все пак уточняват, че все още няма научни данни за точното количество вируснеутрализиращи антитела, които са необходими за защита от инфекцията.

От Съвета по вирусология препоръчват изследванията да се подновяват на 3 месеца в случай на използването им като документ за имунна протекция срещу коронавирусна инфекция. След прекарана инфекция със SARS-CoV-2 специфичните антитела се запазват в серума поне 6 месеца. При проведено изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, показало положителен резултат, ще бъде необходимо да се извърши повторно изследване след 3 месеца за установяване на наличието или отсъствието на антитела, посочват вирусолозите. Двете изследвания трябва да се извършат с един и същи тест, за да могат да се сравнят резултатите. Ако не се установи значителен спад в нивата на антителата трябва да се проведе следващо изследване след около 3 месеца. При липса на антитела при второто изследване е необходимо лицето да се ваксинира, препоръчват експертите.

Сега се очаква решение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който трябва да издаде заповед, която официално да позволи издаването на сертификат на всички, които докажат наличие на антитела.

СПОДЕЛИ