Лекар от реанимацията на „Пирогов“: Война е – пациентите идват и умират

Д-р Мартин Малчев апелира за затягане на мерките и масова ваксинация

334
война
Снимка: бтв

Колкото и да е трудно на хората да го повярват в реанимациите е истинско военно положение – пациентите идват, умират, едва 10 % оцеляват, война е! Така описва ситуацията в момента у нас д-р Мартин Малчев, анестезиолог от COVID реанимацията на „Пирогов“.

В спешния институт леглата за критично болните са 51. И почти никога няма свободно. „Повече от един час не сме имали свободно място“, признава д-р Малчев пред бтв. По думите му по стандарт един лекар в интензивно отделение може да се грижи за максимум шестима пациенти. „На нас ни се падат по 12-14 интубирани“, добавя медикът и отчита, че до момента не е имал ваксиниран пациент. Но е имал случай, когато близки на критично болен са признали през сълзи, че са платили за фалшив сертификат.

Д-р Малчев призовава хората да се имунизират, защото едва 10 % от стигналите до реанимация оцеляват. „Аз работя тук шеста година. Имали сме феноменални успехи – говорим за хора, блъснати от ТИР, паднали от 5-ия етаж, наръгани и т.н., които сме спасявали, но сега нещата не се случват по този начин и това е малко демотивиращо“, разказва анестезиологът. И апелира мерките да се затегнат, за да не е пълна реанимацията, където животът свършва за 90 % от заразените и започва отначало за едва 10 % от тях.

СПОДЕЛИ