Оправдаха Москов по всички обвинения за ваксините

Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези 5 години, написа бившият здравен министър във Фейсбук

163
Москов
Петър Москов

След пет години разследване и съдебен процес бившият министър на здравеопазването Петър Москов беше оправдан по делото за дарените ваксини от Турция, съобщи той във Фейсбук. „Днес Специализираният съд ме призна за НЕВИНЕН по всички обвинения, които прокуратурата ми предяви преди пет години! Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години! Всъщност, Вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги! На тези, които ме заливаха с помия, желая здраве и възможността да имат спокоен сън!“, написа Москов.

Специализираният съд е оправдал и останалите подсъдими на тази инстанция, която обаче не е последна. През цялото време бившият здравен министър твърдеше, че е невинен и че го съдят за внесено ДДС.

Припомняме, срещу Москов бяха повдигнати три обвинения във връзка с дарените от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, както и за незаконно произведена у нас ваксина „Тетадиф“. Москов бе обвинен, че като здравен министър през 2015 г. е приел дарението от турското МЗ – 100 хил. ваксини за деца „Пентаксим“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба в България. От действията му настъпили имуществени последици за МЗ на стойност 325 233 лв. – твърдеше държавното обвинение, а също – че е бил уронен авторитетът на МЗ. Второто обвинение беше, че Москов умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“. От това произтекли вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788 лв. с ДДС, още 2 098 лв. застраховки и 12 221 лв. транспортни разходи. Третото обвинение беше, че не е упражнил достатъчно контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли щети в размер на 110 003 лв.

 

СПОДЕЛИ